Ανατίναξη φράγματος Νόβα Κακχόβκα: Συναμιλία Ερντογάν, Πούτιν, Ζελένσκι, τί πρότεινε ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντμίρ Ζελένσκι, εν μέσω κλιμάκωσης του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ των δύο γειτόνων.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με το hurriyetdailynews, μίλησε πρώτα με τον Ζελένσκι και στη συνέχεια με τον Πούτιν.

Η επιθυμία Ερντογάν, να συνομιλήσει με τους δύο ηγέτες ήρθε αφού η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγόρησαν η μία την άλλη για την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος

της Νόβα Κακχόβκα, το οποίο ανατινάχθηκε στις 6 Ιουνίου μετά από έκρηξη.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις μετά τις συνομιλίες, ο Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση διεθνούς επιτροπής με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τη Ρωσία, την Ουκρανία, καθώς και από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία για τη διερεύνηση της καταστροφής του φράγματος.

Είπε επίσης στους ομολόγους του ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για το σκοπό αυτό, υπενθυμίζοντάς τους ότι με τον ίδιο τρόπο που τα μέρη συμφώνησαν για τη συμφωνία για τα σιτηρά, παρόμοιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτή τη φορά.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους ηγέτες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, καθώς η παράταση του πολέμου θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια δίκαιη ειρήνη.

Ο Ερντογάν, στη συνομιλία του με τον Πούτιν, υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά, ώστε να αποφευχθεί μια μεγάλη επισιτιστική κρίση στον κόσμο.

Η Ρωσία παρέτεινε τη συμφωνία για τα σιτηρά για άλλους δύο μήνες στις 17 Μαΐου με απειλές ότι θα είναι η τελευταία παράταση σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι της.

Η Ρωσία δηλώνει επίσης ότι δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της, όπως σιτάρι, αμμώνιο και άλλα είδη, λόγω των επιπτώσεων των δευτερογενών κυρώσεων στα ρωσικά πλοία και τις τράπεζες.

#ΡΩΣΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ_ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα