Αντικειμενικές αξίες: Αλλαγές ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για τις περιοχές εκτός σχεδίου

Ένα ενδελεχές σχέδιο αλλαγών ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες των περιοχών που βρίσκονται εκτός σχεδίου. 

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το εν λόγω σχέδιο αλλαγών αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη συζήτηση που είχε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Το πιο σημαντικό σημείο του εν λόγω σχεδίου είναι ένταξη

περίπου 7.000 περιοχών εκτός σχεδίου στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών.

Σήμερα στις περιοχές αυτές εφαρμόζεται το σύστημα των ενδεικτικών τιμών στις φορολογητέες αξίες. Αν δηλαδή υπάρξει μεταβίβαση ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται με συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων.

Αυτό το σύστημα υπολογισμού των φόρων στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, εγκυμονεί λάθη και χρήζει άμεσης διόρθωσης.

Με την υπαγωγή τους στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή.

Σημειώνεται πως με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές, θα υπολογιστεί από το 2020 και ο ΕΝΦΙΑ.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα