Αντισυνταγματικός μνημονιακός νόμος περικοπών, ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά των γιατρών

Αντισυνταγματικές έκρινε τις μνημονιακές περικοπές στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ με απόφασή του ο Άρειος Πάγος, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την καταβολή αναδρομικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012. Με τον τρόπο αυτόν άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για διεκδίκηση και καταβολή αναδρομικών της τελευταίας πενταετίας για ποσά μάλιστα από 40.000 έως 60.000 ευρώ στον καθένα.

Της απόφασης του Αρείου Πάγου είχαν προηγηθεί άλλες Πρωτοδικείων, Εφετείων, Ελεγκτικού

Συνεδρίου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου έκρινε ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους γιατρούς του ΕΣΥ λόγω του συγκεκριμένου νόμου που περιλαμβάνονταν στο λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο». Η Ολομέλεια έκρινε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Η Ολομέλεια, απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ, επικυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ο Γιάννης Τουτζιαράκης σε δήλωσή του επισημαίνει:

«Οι λόγοι για τους οποίους όλα τα ανώτατα δικαστήρια έκριναν τις διατάξεις και τις περικοπές του ν. 4093/2012 ως αντίθετες με το Σύνταγμα και μη εφαρμοστέες, αποτελούν προπατορικό και υπερκομματικό αμάρτημα και βαραίνουν και το ισχύον μισθολόγιο του ν. 4472/2017.

Και το ισχύον μισθολόγιο καταλήγει σε καθαρές αμοιβές των ιατρών ΕΣΥ ίδιες ή και μικρότερες, χωρίς να έχει υπάρξει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις όλων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Χωρίς δηλαδή να υπάρξει σοβαρή εκτίμηση αν οι επιπτώσεις από το μειωμένο επίπεδο μισθών επιφέρουν τελικά οικονομική ζημία αντί για όφελος ή αν οι μη επαρκείς αποδοχές οδηγούν σε υπονόμευση της συνταγματικής υποχρέωσης να εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου (ΣΕ 3802/2014, Ολομέλεια, 9/2016 και 2381/2016)».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντισυνταγματικός,antisyntagmatikos