Απόλυτη καταστροφή: Ο θεσσαλικός... βάλτος από δορυφόρο - Ο αριθμός των νεκρών και η ανησυχία για επιδημίες

Δεδομένα υπερυψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο της Maxar Technologies που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν την πρωτοφανή καταστροφή που έχει υποστεί ο κάμπος της Θεσσαλίας από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Ειδικότερα, ο δορυφόρος υπερυψηλής ανάλυσης της Maxar παρουσιάζει την κατάσταση πριν και μετά από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας. Αριστερά διακρίνεται η Μεταμόρφωση Καρδίτσας όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 και δεξιά όπως αποτυπώθηκε χθες Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου. Διακρίνονται

μόνο οι σκεπές των σπιτιών και τμήματα των κτιριακών δομών, καθώς τα υπόλοιπα σημεία καλύφθηκαν από τα λασπόνερα μεγάλου ύψους.

Τα στοιχεία του χάρτη με τα δορυφορικά δεδομένα επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες ανέβηκε στους 15, καθώς σορός που εντοπίστηκε από το Λιμενικό στον Παγασητικό Κόλπο φέρεται να ανήκει σε έναν 42χρονο αγνοούμενο.

Η σορός περισυνελλέγη από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου κλήθηκαν οι συγγενείς του άτυχου 42χρονου και τον αναγνώρισαν.

Νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκαν οι σοροί δύο αγνοουμένων στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρέθηκαν μέσα σε οικία και αναγνωρίστηκαν ως του 65χρονου και της 88χρονης που αγνοούνταν.

Νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός ακόμη ανθρώπου που έχασε τη ζωή του από τη φονική κακοκαιρία Daniel. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η σορός εντοπίστηκε ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα και για την ανάσυρση της επιχείρησαν 8 πυροσβέστες.

Η σορός, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ανήκει σε 58χρονο που συμπεριλαμβανόταν στην λίστα αγνοούμενων, που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, και πλέον ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους τρεις (μετά τον εντοπισμό των δύο νεκρών στη Μεταμόρφωση).

Οι φόβοι για υγειονομικό Αρμαγεδδώνα

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε από το υπουργείο Υγείας, στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων στο υγειονομικό πεδίο, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Την επιχειρησιακή δράση του Κέντρου συντονίζει ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Α. Κοντός, Γ. Ζήγρας και Χ. Μιχαλάκης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικοί σε σχετικά ζητήματα, Μ. Σπελέτας, Ν. Παπαδόπουλος, η Δ. Περβανίδου από τον ΕΟΔΥ, η Ο. Πινακά από τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), και οι Μ. Κυρίτση, Χ. Μπογογιαννίδου και Β. Νακούλας από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:

Παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας του νερού στις πληγείσες περιοχές, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυσης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ενώ ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα ήδη διενεργούμενων δειγματοληψιών προηγούμενων ημερών. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός. Έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές. Τέλος, παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας.

Σημειώνεται ότι, το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

Οι φόβοι των γιατρών

Πάντως, γιατροί επιδημιολόγοι που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου σε υγειονομικό επίπεδο εκφράζουν φόβους ότι από τα λιμνάζοντα νερά θα υπάρξει μεγάλη έξαρση επιδημιών όπως γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες Α και Ε, ενώ και η ζέστη που ακολουθεί όπως και τα κουνούπια που συρρέουν στην περιοχή αποτελούν ιδανική συνθήκη για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο πυρετός του Δυτικού Νείλου και όχι μόνο. Επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για δερματικά εξανθήματα από την επαφή με τα μολυσμένα νερά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έρχονται από τα πλημμυρισμένα χωριά από τα στάσιμα νερά αναδύεται έντονη δυσοσμία, καθώς λιμνάζουν πτώματα ζώων σε αποσύνθεση, χημικές ουσίες από λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα, ανθρώπινα λύματα από τις κατεστραμμένες αποχετεύσεις, καθώς επίσης και λύματα από τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες. Ο κίνδυνος μολύνσεων θα παραμείνει υπαρκτός ακόμα και μετά την αποστράγγιση των νερών, καθώς έχει απορρυθμιστεί και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.

#ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ #ΘΕΣΣΑΛΙΑ #ΝΕΚΡΟΙ #ΕΘΝΙΚΟ_ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ_ΑΘΗΝΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα