Μπορεί το dodo να ξαναζωντανέψει;

Το dodo, το δημοφιλές πτηνό από τον Μαυρίκιο έχει εξαφανιστεί τουλάχιστον τα τελευταία 350 χρόνια. Ωστόσο, επιστήμονες φιλοδοξούν τώρα να το ξαναζωντανέψουν με τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας.

Η Colossal Biosciences, μια startup Γενετικής Μηχανικής που ιδρύθηκε το 2021 από τον Benn Lamm και τον κορυφαίο γενετιστή του Χάρβαρντ George Church, με έδρα το Τέξας, μόλις αποκάλυψε τα σχέδιά της να επαναφέρει στη ζωή το dodo. Σύμφωνα με τη daily mail, η εταιρεία

γενετικής, που σχεδιάζει την αναβίωση των ντόντο, έχει ήδη ανακοινώσει και projects για την αναβίωση των μαλλιαρών μαμούθ και του τελευταίου τίγρη της Τασμανίας.

Σύμφωνα με το Scientific American, το dodo, το πουλί που δεν πετούσε, αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο μιας εξελικτικής ατυχίας. Το πτηνό διαβιούσε στον Μαυρίκιο, στον Ινδικό Ωκεανό και εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 1700, όταν οι άνθρωποι έφτασαν στο νησί. Ενώ θα έπρεπε να φοβάται τους ανθρώπους, το πουλί δεν φοβόταν, πλησίασε αμέριμνο τους Πορτογάλους ναυτικούς που πάτησαν το πόδι τους στο νησί και δεν πτοήθηκε ακόμη και όταν άτομα του είδους του θανατώνονταν. Το τελευταίο dodo σκοτώθηκε το 1681, σύμφωνα με το Britannica.com . Τα πουλιά, τα οποία ήταν μεγαλύτερα από τις γαλοπούλες, θανατώθηκαν για τροφή, γράφει ο ιστότοπος, ενώ γουρούνια και άλλα ζώα που έφεραν οι άνθρωποι στο νησί έτρωγαν τα αυγά του dodo.

«Το dodo είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός είδους που εξαφανίστηκε επειδή εμείς οι άνθρωποι καταστήσαμε αδύνατη την επιβίωσή του στον εγγενή βιότοπό του», δήλωσε η Beth Shapiro, επικεφαλής του έργου και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Colossal, στην σχετική ανακοίνωση.

Η Shapiro, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, ηγήθηκε μιας ομάδας που ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2022 ότι είχε αναλύσει την αλληλουχία του γονιδιώματος dodo. Η παλαιογενετίστρια ασχολείται με τα dodo από τότε που ο τομέας της παλαιογενετικής βρίσκονταν ακόμη σε βρεφικό στάδιο.

wikimedia commons

Η Colossal για να φέρει εις πέρας το πρότζεκτ δημιούργησε μια ομάδα την Avian Genomics, ενώ ανακοίνωσε επίσης επενδύσεις 150 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας τη χρηματοδότησή της στα 225 εκατομμύρια δολάρια από το ντεμπούτο της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2021.

Υπάρχουν τώρα τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας που επιτρέπουν στους επιστήμονες να αποσπάσουν από το γονιδίωμα του ντόντο τα βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία θεωρούν ότι μπορούν στη συνέχεια να «επανασυναρμολογήσουν» αποτελεσματικά στο σώμα ενός ζωντανού συγγενή του. Τα dodos σχετίζονται στενότερα με τα περιστέρια, σύμφωνα με την αλληλουχία του γονιδιώματος του παροιμιώδους νεκρού πουλιού.

Η ομάδα οραματίζεται τώρα την επιστροφή στον αρχικό του βιότοπο στον Μαυρίκιο, μιας διαμεσολαβητικής μορφής αυτού του ιδιότυπου πουλιού, δηλαδή ενός είδους με επεξεργασμένο DNA σε αντίθεση με έναν ακριβή κλώνο. Η τεχνική απαιτεί την εμφύτευση υλικού γονιδιακής επεξεργασίας στο αναπαραγωγικό σύστημα ενός υπάρχοντος συγγενή του είδους, εν προκειμένω του περιστεριού.

Οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να καταλάβουν πώς να μεταφέρουν ένα έμβρυο dodo σε ένα αυγό, έτσι ώστε μια νέα γενιά πτηνών να μπορέσει να εκκολαφθεί με επιτυχία. Ωστόσο, είναι αισιόδοξοι ότι η εκκόλαψη θα αποδώσει άτομα που θα μοιάζουν με το dodo ή με το περιστέρι Nicobar. Στοχεύουν επίσης το πουλί να γεννηθεί μέσα σε έξι χρόνια.

Οι εν λόγω επιστήμονες είπαν ότι η εργασία τους, πέρα ​​από την παροχή μιας εικόνας για την ύπαρξη του εξαφανισμένου ντόντο, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση σπάνιων ειδών που δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί. Ωστόσο, υπάρχει μια έντονη συζήτηση μεταξύ των βιολόγων για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτό το είδος έρευνας.

Η Shapiro σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν είναι εύκολο να αναδημιουργηθεί ένα πραγματικό ζώο που ζει και αναπνέει. Ενώ μια απόπειρα κλωνοποίησης είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν με την Dolly the Sheep, η Shapiro σημειώνει πώς δεν ξέρουν πώς να την εκτελέσουν σε είδη πτηνών λόγω των πολύπλοκων αναπαραγωγικών τους συστημάτων.

Το Scientific American ωστόσο αναφέρει ότι εξακολουθεί να συζητείται αν η επαναφορά αυτού του εξαφανισμένου πουλιού είναι πράγματι εφικτή.

#DODO #ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα