Μπόρις Τζόνσον: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι διάδοχοί του (εικόνες)

Ο Μπόρις Τζόνσον «μετράει» ώρες στην πρωθυπουργία της χώρας του και τα βρετανικά Μέσα έχουν αρχίσει τα «στοιχήματα» για τον διάδοχό του.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την «καλύτερη δουλειά του κόσμου» όπως την χαρακτήρισε. Η θέση που «ορφάνεψε» έχει πλέον πολλούς μνηστήρες, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα για να περιορίσει την... ουρά όσων φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν, συζητά περιορισμούς στη δυνατότητα να θέσει κανείς υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του κόμματος (που μεταφράζεται βέβαια και σε πρωθυπουργία) εφόσον οι Τορις διατηρούν και την

κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Έτσι είναι αρκετά πιθανό οι Συντηρητικοί να αποφασίσουν ότι για να διεκδικήσει κανείς την ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον του 5% των βουλευτών του κόμματος. Οι στοιχηματικές έχουν ήδη πάρει «φωτιά» για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον. Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι:

Μπεν Ουάλας

Ο υπουργός Άμυνας της βρετανικής κυβέρνησης είναι το καθαρό – σύμφωνα τουλάχιστον με τις στοιχηματικές – για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία. Τα ποσοστά δημοφιλίας του Ουάλας έχουν σημειώσει σημαντικότατη αύξηση τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της στάσης που έχει κρατήσει σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έρευνα από συντηρητικό Μέσο δείχνει ότι είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής στη βάση του Συντηρητικού Κόμματος.
Πρόκειται για πρώην αξιωματικό του στρατού, ενώ υπήρξε υπουργός τόσο του Ντέιβιντ Κάμερον όσο και της Τερέζα Μέι. Υπήρξε υποστηρικτής του Μπόρις Τζόνσον και δεν καταψήφισε τον Βρετανό πρωθυπουργό στην πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης. Τέλος, το όνομά του δεν έχει εμπλακεί σε κάποιο σκάνδαλο από αυτά που ταρακούνησαν την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ρίσι Σούνακ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, είναι άλλο ένα από τα φαβορί για την πρωθυπουργία με μικρή διαφορά από τον Ουάλας. Ο Σούνακ ήταν από αυτούς που πυροδότησε την κρίση που κατάληξε στην παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον καθώς συμμετείχε στην πρώτη διάδα που δήλωσε παραίτηση. «Το κοινό σωστά περιμένει μια κυβέρνηση που θα συμπεριφέρεται με σοβαρότητα. Πιστεύω ότι είναι κάτι για το οποίο αξίζει κανείς να μάχεται και γι αυτό παραιτούμαι» έγραφε στην επιστολή του στον Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον ήταν εκείνος που έκανε τον πρώην επικεφαλής hedge fund Σουνάκ υπουργό Οικονομικών. Οι ενισχύσεις στους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησαν στην εκτόξευση της δημοφιλίας του Σούνακ. Παρά το γεγονός ότι αύξησε σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες σε απάντηση στην υγειονομική κρίση, ο Σούνακ είναι υπέρμαχος των χαμηλών φόρων και του περιορισμού του κράτους. Υποστήριξε το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Η δημοφιλία του πάντως έχει γνωρίσει κάμψη τους τελευταίους μήνες, καθώς δέχτηκε κριτική για την αργοπορημένη του αντίδραση στην ακρίβεια που επηρεάζει και τους Βρετανούς.

Ντομινίκ Ράαμπ

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας είναι κι αυτός ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του παραιτηθέντος Μπόρις Τζόνσον. Ο Ράαμπ έχει και τη... σχετική εμπειρία καθώς όσο καιρό ο Τζόνσον βρέθηκε στο νοσοκομείο με covid, ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τις υποχρεώσεις του. Παρά το γεγονός πως παρέμεινε πιστός στον Τζόνσον τον οποίο και υπερασπίστηκε δημοσίως για την απόφασή του να προάγει τον Πίντσερ, η μετακίνησή του από το υπουργείο Εξωτερικών σε εκείνο της Δικαιοσύνης θεωρήθηκε από τους περισσότερους υποβιβασμός, μετά το... φάουλ να συνεχίσει τις διακοπές του την εποχή που οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν την Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο. Κάποιοι Τόρις έχουν υποστηρίξει τον Ράαμπ για υπηρεσιακό πρωθυπουργό μέχρι τουλάχιστον να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του Μπόρις Τζόνσον, ίσως όμως ο ίδιος να θέλει κάτι περισσότερο για τον εαυτό του.

Πένι Μορντότ

Η Πένι Μορντότ είοναι η δημοφιλέστερη μεταξύ των διεκδικητών που δεν είχαν θέση στο υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον. Υπουργός Άμυνας σε προηγούμενες κυβερνήσεις, υπήρξε υποστηρίκτρια του Brexit αλλά και άσκησε κριτική στον Μπόρις Τζόνσον για το σκάνδαλο του «partygate». Έχει τη θέση του υπουργού διεθνούς εμπορίου ενώ έκανε σοβαρές προσπάθειες για εμπορικές συμφωνίες με πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ είναι γνωστή για την ρητορική της δεινότητα. Είναι η μοναδική γυναίκα βουλευτής που έχει θέση εφέδρου του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη βάση των Συντηρητικών, βγαίνοντας δεύτερη πίσω από τον Ουάλας στην πρόσφατη έρευνα για τη νέα ηγεσία των Τόρις.

Σατζίντ Τζαβίντ

Ο πρώην υπουργός Υγείας, έχει περάσει από διάφορες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου ενώ υπήρξε και υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019. Ήταν ο προκάτοχος του Σούνακ στο υπουργείο Οικονομικών επί Τζόνσον, όμως παραιτήθηκε το 2020 αφού αρνήθηκε να προχωρήσει σε απολύσεις συμβούλων του. Υπήρξε ακόμα υπουργός Εσωτερικών της Τερέζα Μέι. Ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε το γαϊτανάκι των παραιτήσεων που κατέληξε σ' αυτή του ίδιου του πρωθυπουργού. Πρόκειται για σκληροπυρηνικό Θατσερικό, κάτι που δεν κρύβει και ο ίδιος καθώς ένα πορτραίτο της Σιδηράς Κυρίας κοσμεί το γραφείο του, ενώ είναι οπαδός και του Αμερικανού φιλοσόφου και συγγραφέα Ραντ και των θεωριών για την ελεύθερη αγορά στον καπιταλισμό, τον ατομικισμό και του «ελάχιστου κράτους». Ο Τζαβίντ επέστρεψε στο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Υγείας τον Ιούνιο του 2021, σηματοδοτώντας την αλλαγή πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης μακριά από τους μαζικούς περιορισμούς και στην κατεύθυνση της εξατομικευμένης ευθύνης.

Τζέρεμι Χαντ

Πρώην υπουργός Υγείας και Εξωτερικών ο Τζέρεμι Χαντ έχασε την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019 από τον Μπόρις Τζόνσον και από τότε μέχρι σήμερα προμοτάρει τον εαυτό του ως τον ιδανικό αντικαταστάτη του. Ο Χαντ βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ υπήρξε υποστηρικτής της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε ακόμα σφοδρός επικριτής της αντιμετώπισης της πανδημίας από τον Μπόρις Τζόνσον αλλά και του σκανδάλου του Partygate.

Λιζ Τρας

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θεωρείται εδώ και αρκετό καιρό πιθανή διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, έχοντας κερδίσει την υποστήριξη της βάσης του κόμματος για την ένθερμη στήριξή της στο Brexit. Από τη θέση της έχει παίξει ρόλο και στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ έχει και τις διεθνείς επαφές εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις Βρετανίας και ΕΕ μετά το Brexit. Παρά το γεγονός πως η Τρας δήλωσε την πίστη της στον Τζόνσον μετά τις παραιτήσεις των Σουνάκ και Τζαβίντ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια σιωπηλή καμπάνια διαδοχής του Τζόνσον στο κόμμα, φιλοξενώντας τα πάρτι «Fizz with Lizz» με βουλευτές των Συντηρητικών διεκδικώντας τη στήριξή του και θυμίζοντας έντονα τις τακτικές της Θάτσερ. Αν και στα νεανικά της χρόνια υπήρξε σε πιο αριστερές συλλογικότητας, η Τρας με το πέρασμα των χρόνων έχει μετακινήσει σε πιο φιλελεύθερες οικονομικά και ιδιαίτερα συντηρητικές θέσεις.

Ναντίμ Ζαχάουι

Εκ των βενιαμίν των υποψηφίων ο Ναντίμ Ζαχάβι, ο οποίος κέρδισε σε δημοφιλία όντας ο υπουργός των εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς επόπτευσε την πετυχημένη καμπάνια εμβολιασμού των Βρετανών κατά του covid. Η αφοσίωσή του στον Τζόνσον του έχει βγει σε καλό καθώς προήχθη σε υπουργό Παιδείας τον περασμένο Σεπτέμβρη και έπειτα από την παραίτηση του Σούνακ, έγινε πλέον υπουργός Οικονομικών. Υποστήριξε το Brexit το 2016. Δύο μόλις μέρες όμως μετά τον διορισμό του στη νέα του θέση, ο Ζαχάουι πήρε θέση υπέρ της παραίτησης του Τζόνσον. «Πρέπει να κάνεις το σωστό και να φύγεις τώρα» φέρεται να του είπε. Ο Ζαχάουι έχει φτάσει στην Βρετανία ως πρόσφυγας από το Ιράκ την εποχή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Αν και έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ τα τελευτάια χρόνια, το 2017 ο Guardian είχε αποκαλύψει ότι ο Ναντίμ είχε αποκρύψει σχέσεις που είχε με δύο εταιρείες που έδρευαν σε φορολιγικούς παραδείσους.

Πρίτι Πατέλ

Η Υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, βρίσκεται μεταξύ των αουτσάιντερ για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον. Διατηρεί όμως υψηλή δημοφιλία κυρίως για την σκληρή στάση της στο μεταναστευτικό, ενώ έχει δεχτεί σκληρή κριτική για τη συμφωνία να στέλνει πρόσφυγες που φτάνουν στη Βρετανία, στη Ρουάντα. Κόρη Ινδών μεταναστών από την Ουγκάντα, η ίδια η Πατέλ παραδέχτηκε το 2020 ότι οι ίδιοι της οι γονείς δεν θα είχαν καταφέρει να μπουν στη Βρετανία αν ίσχυε η δική της πολιτική μετανάστευσης τώρα.

#ΜΠΟΡΙΣ_ΤΖΟΝΣΟΝ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ #ΑΡΧΗΓΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα