Χωρίς εισιτήριο στο μετρό; Πώς να «σβήσετε» το πρόστιμο online

Με λίγα κλικ από τον υπολογιστή σας ή το smartphone που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να ζητήσετε να ακυρωθεί (ή και να μειωθεί) το πρόστιμο για εισιτήριο σε μετρό, ηλεκτρικό ή τραμ.

Σύμφωνα με την απόφαση αριθμ. οικ. Α27733/2213, άρθρο 4, ΦΕΚ 1181, Τεύχος Δεύτερο/19.6.2015, «πρόστιμο επιβάλλεται όταν, από έλεγχο που διενεργείται

από τους εντεταλμένους ελεγκτές κομίστρου μέσων σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Μετρό και Τραμ), προκύπτει ότι άτομο ευρισκόμενο εντός των οχημάτων / συρμών αλλά και των εσωτερικών χώρων των σταθμών μετά τα επικυρωτικά μηχανήματα δεν έχει καταβάλει το νόμιμο, κατά περίπτωση, κόμιστρο».

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που πέσετε επάνω σε έλεγχο και δεν διαθέτετε εισιτήριο ή έχει λήξει η χρονική του διάρκεια, με αποτέλεσμα να σας βεβαιώσει πρόστιμο ο ελεγκτής; Μπορείτε να αιτηθείτε την ακύρωση / μείωση προστίμου που έχει επιβληθεί σε εσάς ή σε ανήλικο τέκνο σας, κατά τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Τραμ) χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στα αρμόδια γραφεία της ΣΤΑΣΥ.

Συγκεκριμένα, υπάρχει διαθέσιμη μια υπηρεσία στο gov.gr όπου γίνεται η υποβολή της αίτησης ακύρωσης / μείωσης προστίμου, η οποία θα πρέπει να γίνει αυστηρά στις πρώτες εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη της επιβολής του.

Θα χρειαστεί να: συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet συμπληρώσετε τη σειρά και το νούμερο του προστίμου, καθώς και την ημερομηνία παράβασης, όπως αναγράφονται στο έντυπο βεβαίωσης της παράβασης που σας επιδόθηκε περιγράψετε τους λόγους για τους οποίους αιτείστε την ακύρωση ή μείωση του προστίμου επισυνάψετε, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή που διαθέτετε για να υποστηρίξετε το αίτημα σας (π.χ. προσωποποιημένη κάρτα, δελτίο μερικής απαλλαγής, κ.α.).

Η υποβολή της αίτησης ακύρωσης / μείωσης προστίμου δεν αναστέλλει την δεκαήμερη προθεσμία εξόφλησης του προστίμου στο μισό της αξίας του.

Σημειώνεται ότι εντός των συρμών / οχημάτων και στους χώρους των σταθμών / στάσεων μετά τα επικυρωτικά μηχανήματα διεξάγεται διαρκής έλεγχος κομίστρου. Σε όσους δεν έχουν ή δεν επιδεικνύουν τον προβλεπόμενο νόμιμο τίτλο μεταφοράς ορθά επικυρωμένο, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 60πλάσιο της αξίας ενιαίου εισιτηρίου ισχύος 90 λεπτών, Ν. 2669/98 (Κ.Υ.Α. Α-44111/3784/25.07.2006/ΦΕΚ 1179Β/30.08.2006).

Όσοι δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο οφείλουν κατά την διεξαγωγή του ελέγχου, να επιδεικνύουν το αντίστοιχο δικαιολογητικό μερικής απαλλαγής.

Σημειώνεται ότι όποιος επιβάτης δεν φέρει μαζί του εισιτήριο τότε μπορεί να δεχθεί «τσουχτερό» πρόστιμο το οποίο είναι 60πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου (1,20 ευρώ το ενιαίο των 90 λεπτών), δηλαδή ανέρχεται σε 72 ευρώ.

#ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ #ΠΡΟΣΤΙΜΟ #ΚΑΡΤΑ #ΜΜΜ #ΜΕΤΡΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα