«Χρυσή βίζα»: Σε φθηνότερες περιοχές στρέφονται οι επενδυτές

Τις νέες ισορροπίες της αναζητεί η αγορά ακινήτων, μετά την επενδυτική φρενίτιδα των επενδυτών από τρίτες χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Η αλλαγή στους όρους χορήγησης της σχετικής άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος χρυσή βίζα από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ στις δημοφιλέστερες περιοχές για τους επενδυτές, όπως στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, πυροδότησε μπαράζ αγορών ακινήτων, που αναμφίβολα δημιούργησε και στρεβλώσεις καθώς προκάλεσε απότομη αύξηση σε πολλές περιοχές

της Αττικής, ακόμη κι εκεί όπου το ενδιαφέρον των ξένων ήταν μηδαμινό.

Αναμένονται διορθώσεις

Όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, πλέον θα πρέπει να αναμένονται διορθώσεις στις ζητούμενες τιμές, καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και ασφαλώς δεν μπορούν να προσδοκούν στην πώληση του ακίνητού τους αντί ποσού της τάξεως των 500.000 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος η τιμή του ήταν στο μισό, δηλαδή στα 250.000 ή έστω 300.000 ευρώ.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται προσπάθειες από επιτήδειους καθώς όσοι παρακολουθούν στενά τις αγγελίες διαφόρων περιοχών έχουν παρατηρήσει ακόμη και διπλασιασμό της τιμής μέσα στη νύχτα...

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου έχουν υποβληθεί 4.150 αιτήματα για την αρχική χορήγηση άδειας παραμονής, αριθμός που μεταφράζεται σε αγοροπωλησίες ακινήτων αξίας τουλάχιστον 1.03 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το 2019 είχαν υποβληθεί συνολικά 4.071 αιτήματα, επομένως ήδη έχει ξεπεραστεί η σχετική επίδοση, που ήταν και καλύτερη μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει σχεδόν ισοφαριστεί η επίδοση του 2022 όταν υποβλήθηκαν 4.360 αιτήματα για τη χορήγηση άδεις αρχικού επενδυτή.

Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται φέτος είναι ότι μόνο τον Ιούνιο εκδόθηκαν 321 αρχικές άδειες, έναντι μόλις 79 που είχαν χορηγηθεί τ ο τον αντίστοιχο μήνα το 2022.

Συνολικά κατά το φετινό εξάμηνο εκδόθηκαν 1.886 άδειες έναντι μόλις 726 αδειών που είχαν εκδοθεί κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 159% που όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ουρές και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτημάτων.

#ΧΡΥΣΗ_ΒΙΖΑ #ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ #ΠΕΡΙΟΧΕΣ #ΑΚΙΝΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσή,chrysi