ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για την απασχόληση συνταξιούχων επαγγελματιών οδηγών

Οι προϋποθέσεις για την απασχόληση συνταξιούχων που είναι επαγγελματίες οδηγοί περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται ειδικά για τους ασφαλισμένους επαγγελματίες οδηγούς, εκπαιδευτές και αυτοκινητιστές κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης δεν απαιτείται πλέον η κατάθεση της άδειας κυκλοφορίας και της ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ. οχήματος και η συνέχιση της απασχόλησης δηλώνεται στην αίτηση συνταξιοδότησης. Οι ασφαλισμένοι που, κατά την έναρξη χορήγησης της σύνταξης, συνεχίζουν

την απασχόλησή τους, διέπονται από τις διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων.

Ωστόσο λόγω του ότι το προηγούμενο καθεστώς όριζε την κατάθεση της ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ. οχήματος αναφέρεται στη σημερινή εγκύκλιο ότι στην περίπτωση συνταξιοδότησης των ανωτέρω ασφαλισμένων έχει παύσει να υφίσταται η προϋπόθεση της προηγούμενης κατάθεσης της ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ. οχήματος, καθώς τούτο προβλέπεται ρητά από την παρ. 8 του άρθρου 19 του ν. 4530/2018, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 49 του ν. 4599/2019 (ΦΕΚ Α΄ 40). Εξυπακούεται ότι, μετά την συνταξιοδότηση οι εν λόγω συνταξιούχοι καταλαμβάνονται από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 20 του ν.4387/2016 περί απασχόλησης συνταξιούχων.

#ΕΦΚΑ #ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ #ΟΔΗΓΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα