Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες ναυτικοί που ταξιδεύουν

Οι Έλληνες ναυτικοί θα μπορέσουν την 21η Μαΐου να ψηφίσουν κανονικά σε όποιο λιμάνι βρίσκεται εκείνη τη στιγμή το πλοίο τους.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με Ελληνική σημαία, το οποίο προβλέπεται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κινήσεώς του κατά την ημέρα της ψηφοφορίας να βρίσκεται σε λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι,

ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, στο δήμο του λιμένα στον οποίο πρόκειται να βρίσκεται το πλοίο στο οποίο υπηρετούν, με ονομαστικές καταστάσεις, που μετά την επικύρωσή τους με απόφαση του οικείου Πρωτοδικείου, έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών καταλόγων, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012.

Για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πιο πάνω εκλογείς, με την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, απαιτείται:

Να είναι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, απογεγραμμένοι ναυτικοί, κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου και να υπηρετούν σε πλοίο με Ελληνική σημαία, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου Να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας. Να προβλέπεται ότι το πλοίο στο οποίο υπηρετούν πρόκειται να βρίσκεται, με βάση τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κίνησής του κατά την ημέρα της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών, σε ελληνικό λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι

Η ψηφοφορία γίνεται με ονομαστική κατάσταση, που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πλοίαρχο του πλοίου στο οποίο υπηρετούν οι ναυτικοί, ο οποίος βεβαιώνει υπεύθυνα πάνω σε αυτήν ότι αυτοί που περιλαμβάνονται στην κατάσταση, ανήκουν στο πλήρωμα του πλοίου και είναι εγγεγραμμένοι, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ναυτικοί που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους παραδίδουν στον πλοίαρχο του πλοίου που υπηρετούν την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο, 3 τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία της ψηφοφορίας. Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Οι αστυνομικές ταυτότητες και τα διαβατήρια φυλάσσονται με μέριμνα και ευθύνη του πλοιάρχου σε ασφαλές μέρος και δεν παραδίδονται στους ενδιαφερόμενους ναυτικούς, παρά μόνο την επομένη των εκλογών.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

#ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΛΛΗΝΕΣ #ΝΑΥΤΙΚΟΙ #ΨΗΦΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Πώς, Έλληνες,ekloges 2023, pos, ellines