Εκλογές Φιλανδία: Οριακή η ήττα της Σάνα Μάριν, το δύσκολο έργο του νέου πρωθυπουργού

Ο κεντροδεξιός ηγέτης αντιμετωπίζει δύσκολη πορεία για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Φινλανδός Πετέρι Όρπο, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, πρόκειται να ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με πιθανούς εταίρους τόσο από τη δεξιά όσο και την αριστερά τη Δευτέρα, μετά την οριακή εκλογική νίκη του κόμματός του επί της σοσιαλδημοκράτισσας νυν πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν.

Το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (ΚΕΣ) εξασφάλισε 48 από τις 200 κοινοβουλευτικές έδρες έναντι 43 των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών εξασφάλισε

τη δεύτερη θέση με 46 έδρες.

Οι πρώην νεότεροι εταίροι της Μάριν, το Κόμμα του Κέντρου, οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία έχασαν όλες τις έδρες τους, ενώ το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα παρέμεινε σταθερό.

Ο Όρπο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, πρέπει τώρα να αποφασίσει με ποιον θα συνεργαστεί ως βάση για έναν πλειοψηφικό συνασπισμό - αν και όλες οι επιλογές συνεπάγονται μια πρόκληση.

Οι πιθανές... συνεργασίες

Για μια πιθανή συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των εντελώς διαφορετικών στρατηγικών των δύο πλευρών όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

Το ΕΣΚ έκανε εκστρατεία για περικοπές στην κοινωνική πρόνοια προκειμένου να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες πρότειναν τη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων και την επένδυση σε μέτρα στήριξης της απασχόλησης.

Εάν ο Όρπο στραφεί προς το Κόμμα των Φινλανδών και τον ηγέτη του Ρίκα Πουρα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν διαφορές όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική.

Το NCP πιστεύει ότι η Φινλανδία χρειάζεται νέες αφίξεις για να στηρίξει την αγορά εργασίας, ενώ το Κόμμα των Φινλανδών πιέζει για λιγότερο πορώδη σύνορα.

Για να εξασφαλίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό, ο Όρπο θα πρέπει επίσης να κερδίσει ένα ή περισσότερα μικρότερα κόμματα.

«Ξεκινάμε τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με κεντρικό θέμα την οικονομία»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατά τη λήξη της καταμέτρησης των ψήφων την Κυριακή, ο Όρπο άφησε να εννοηθεί ότι θα επικεντρωθεί στην αναστροφή της διαφαινόμενης ύφεσης στη Φινλανδία - ένα πιθανό σημάδι ότι θα αναζητήσει πρώτα κοινό έδαφος με τους Φινλανδούς.

Ούτε ο Όρπο θα έχει εύκολο έργο στην αναζήτηση συνασπισμού μεταξύ των μικρότερων κομμάτων, τα οποία πέρασαν μια δύσκολη εκλογική νύχτα.

Η Όρπο θα πρέπει να πείσει την ηγέτιδα του Κόμματος του Κέντρου Aννίκα Σααρίκο, ότι το κόμμα της δεν θα ήταν καλύτερα στην αντιπολίτευση, όπου θα μπορούσε να επανασυνδεθεί με τους ψηφοφόρους χωρίς τους αναγκαίους συμβιβασμούς της κυβέρνησης συνασπισμού.

Για την ευρωπαϊκή αριστερά, η ήττα της Μάριν αποτελεί πλήγμα

Ως Σοσιαλδημοκράτισσα υψηλού προφίλ, κέρδισε ευρέως επαίνους τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τον χειρισμό της πανδημίας και την επιδέξια αντίδρασή της στην κρίση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Πολλά τα σενάρια ωστόσο σχετικά με το μέλλον της Μάριν και το αν θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματός της στη Φινλανδία.

Ακόμη και πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές, ορισμένοι συνάδελφοί της στη Φινλανδία υπονοούσαν ότι θα μπορούσε να αναζητήσει μια νέα πρόκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενδεχομένως ακόμη και ως υποψήφια πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς.

Είναι ήδη σαφές ότι ο Όρπο αισθάνεται ότι έχει εντολή από τους ψηφοφόρους να μετακινήσει τη Φινλανδία προς τα δεξιά, εκμεταλλευόμενος ένα φινλανδικό συνέδριο που προσφέρει νέο κόμμα την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει συνασπισμό - ακόμη και αν το προβάδισμα αυτό αποτελείται από δύο μόνο έδρες.

#ΣΑΝΑ_ΜΑΡΙΝ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΦΙΛΑΝΔΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα