Ελαιόλαδο: Τι ισχύει για τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, πώς θα τον μειώσετε

Σε μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 90.000 Αμερικάνοι επαγγελματίες υγείας, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση έστω και μίας μικρής ποσότητας ελαιόλαδου συνδέθηκε με μειωμένη συνολική θνησιμότητα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν μεταξύ 1990 και 2018 για 60.582 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study και 31.801 άνδρες στη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας, σύμφωνα μ πληροφορίες από το news4health.gr.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης και συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια. Κατά την περίοδο της μελέτης, 36.856 άνθρωποι πέθαναν.

Συγκριτικά με τους άντρες και τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν καθόλου ή πολύ σπάνια ελαιόλαδο, εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα ή 7g/ανά μέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας στα επόμενα 28 χρόνια, ξεκινώντας από μία μέση ηλικία 56 ετών.

Επιπλέον, σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν την χαμηλότερη ποσότητα ελαιόλαδου, εκείνη με υψηλή πρόσληψη είχαν:

19% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές ασθένειες, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική ασθένεια 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική ασθένεια

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου από την Marta Guasch-Ferré, PhD και τους συναδέλφους της στο περιοδικό American College of Cardiology.

«Η κατανάλωση ελαιόλαδου έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά η συσχέτισή του με τον πρόωρο θάνατο ήταν ασαφής», δήλωσε η Marta Guasch-Ferré , ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard Chan School. «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την αντικατάσταση των ζωικών λιπών με φυτικά έλαια για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αντικατάσταση 10g/ανά ημέρα μαργαρίνης, βουτύρου, μαγιονέζας ή γαλακτοκομικων λιπαρών με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου συνδέεται με 8% έως 34% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορα αίτια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελαιόλαδο,elaiolado