«Ενισχύεται» ο προϋπολογισμός για το φάρμακο: Στη Βουλή τροπολογία που αξιοποιεί νωρίτερα κονδύλια που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, βάσει της οποίας προστίθενται τώρα τα χρήματα που θα έπρεπε να προστεθούν στον προϋπολογισμό του φαρμάκου αν δεν «πιάνονταν» οι στόχοι μείωσης του clawback τα επόμενα χρόνια.

«Ανάσα» στη φαρμακευτική δαπάνη επιδιώκεται να αποτελέσουν τα ποσά που προβλέπεται ότι θα προστεθούν στον προϋπολογισμό του Φαρμάκου, βάσει διάταξης τροπολογίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στο Νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων.

Πρόκειται για τα

ποσά που θα αντιστοιχούσαν στους στόχους απομείωσης του clawback, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF), για τα έτη 2023, 2024 και 2025 και τα οποία θα έπρεπε η πολιτεία να καλύψει στη δαπάνη, εφόσον οι στόχοι δεν επιτυγχάνονταν, βάσει της ρήτρας συνυπευθυνότητας.

Θυμίζουμε ότι θα έπρεπε να προκύψει μείωση σε σχέση με το 2020 κατά 150 εκατ. ευρώ το 2023, 300 εκατ. ευρώ το 2024 και 400 εκατ. ευρώ το 2025.

Δεδομένου ότι ο στόχος απομείωσης του clawback ειδικά για το 2023 απομακρύνεται όλο και περισσότερο και άγνωστο είναι πως θα εξελιχθούν τα επόμενη έτη, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να κατευθύνει εκ των προτέρων αντίστοιχους πόρους στον προϋπολογισμό του φαρμάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, μάλιστα, στόχος είναι αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης του προϋπολογισμού να αποτελέσει το πρόπλασμα για τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας στη συνέχεια. Δηλαδή, μια νέα «υποδαπάνη» για την αποζημίωση των καινοτόμων θεραπειών.

Το άρθρο 3, λοιπόν, που φέρνει η τροπολογία προβλέπει τροποποίηση της 4ης παραγράφου του άρθρου 24 του νόμου 4549/2018, όπως αργότερα τροποποιήθηκε (ν. 4837/2021), με την τροποποίηση να περιλαμβάνει και την πρόβλεψη για τις μειώσεις του clawback βάσει των δεσμεύσεων μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα το νέο άρθρο αναφέρει ότι «η ενδεχόμενη προκαλούμενη δαπάνη από την εφαρμογή της παρ. 3 θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος και η κατανομή της ετήσιας αύξησης των ορίων ανάμεσα στις ανωτέρω κατηγορίες της φαρμακευτικής δαπάνης προσδιορίζονται ετησίως με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Στις περιπτώσεις της παρ. 3 και μέχρι την έκδοση των από λογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης το νοσοκομείο του εσύ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης (clawback) εκδίδονται επιτύ βάσει ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών, στα οποία συνυπολογίζονται οι προβλεπόμενες στην παράγραφο τρία ανώτατες προσαυξήσεις, οι οποίες κατανέμονται ανάμεσα στις ανωτέρω κατηγορίες της φαρμακευτικής δαπάνης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Τυχόν διαφορές που προκύπτουν μετά από την έκδοση των απολογιστικών στοιχείων του προηγούμενου εδαφίου βεβαιώνονται με νέα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback ) εντός του ίδιου έτους».

#ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ #ΦΑΡΜΑΚΟ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ #ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα