Ένοχοι οι 13 από τους 22 κατηγορούμενους στην υπόθεση της DePuy

Στην τελευταία πράξη πέρασε σήμερα η πολύμηνη διαδικασία για το «σκάνδαλο των ορθοπεδικών υλικών της εταιρίας DePuy», θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που κήρυξε ενόχους 13 από τους 22 κατηγορούμενους.

Ειδικότερα, το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών λόγω παραγραφής, απήλλαξε τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας. Αντίθετα, τους καταδίκασε, κατά περίσταση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι

υπόλοιποι αθωώθηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής, είτε λόγω δεδικασμένου.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού υπερκολοσσού «Johnson&Johnson» «δραστηριοποιήθηκε» στην Ελλάδα κατά την εξαετία 2000 - 2006, προκαλώντας ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορά την αγορά από το ελληνικό Δημόσιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές, συγκεκριμένων υλικών της DePuy για τις ανάγκες 114 νοσοκομείων της Αθήνας αλλά και της επαρχίας, όπως το ΚΑΤ, το Παπανικολάου και το Αττικόν. Από την έρευνα της δικαιοσύνης προέκυψε ότι η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού, κοστολογούσε με αυξημένες τιμές τα υλικά, χρεώσεις που περιελάμβαναν και «δώρα» σε μετρητά που κατέβαλε προς αποκαλούμενους «μεγαλογιατρούς»για την προτίμηση τους στα προϊόντα της.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα ορθοπεδικά είδη έφθαναν στα νοσοκομεία με κόστος αυξημένο κατά 35% σε σχέση με τις χρεώσεις της εταιρείας, ενώ με βάση τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν από τη δικαιοσύνη εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών έφθανε το 20%, την οποία ουσιαστικά κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο. Η «απόδοση» μάλιστα κάθε γιατρού φαίνεται να καταγράφονταν από την προμηθεύτρια ή τις εμπλεκόμενες εταιρείες συμβούλων καθώς στη δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνονται λίστες που κατασχέθηκαν, όπου υπό τον τίτλο «best doctors» κατέγραφαν τα ονόματα γιατρών με τις καλύτερες πωλήσεις.

Μετά την ετυμηγορία, οι δικηγόροι των 13 κατηγορουμένων ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της αναγνώρισης ή όχι ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα