Επιστήμονες «πονοκεφαλιάζουν» για ανθρώπινο κρανίο που δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί

Ένα ανθρώπινο κρανίο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Κίνα πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες.

Το κρανίο δεν μοιάζει με Νεάντερταλ, Ντενίσοβαν ή με τον σύγχρονο άνθρωπο. Φέρει ορισμένα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε διαφορετικές γενεαλογίες, αλλά δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Αυτό που περιπλέκει τη διαδικασία αναγνώρισης είναι το γεγονός ότι το κρανίο φέρει ένα μωσαϊκό φυσικών χαρακτηριστικών δείχνοντας τη συνύπαρξη τριών διαφορετικών γενεαλογιών στην Ασία, του H. erectus, του Denisovan και αυτής της νέας γενεαλογίας που είναι φυλογενετικά κοντά σε εμάς.

Ο Homo sapiens

εμφανίστηκε στην Κίνα μόλις πριν από περίπου 120.000 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι ορισμένα από τα σύγχρονα ανθρώπινα χαρακτηριστικά υπήρχαν πολύ νωρίτερα. Ίσως ο τελευταίος κοινός πρόγονος του H. sapiens και των Νεάντερταλ εμφανίστηκε στη νοτιοδυτική Ασία και αργότερα εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους. Αυτή η θεωρία θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα.
Οι ειδικοί στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) που εργάζονται μαζί με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Xi'an Jiaotong της Κίνας, το Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου του York και το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ανθρώπινη Εξέλιξη της Ισπανίας λένε ότι αυτό το κρανίο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η ανακάλυψη μιας νέας γενεαλογίας ανθρώπων.

Το μυστηριώδες κρανίο, που ανακαλύφθηκε το 2019 στο Hualondong της Ανατολικής Κίνας σύμφωνα με άρθρο του Science Alert, ανήκει σε ένα παιδί ηλικίας 12-13 ετών που ζούσε πριν από περίπου 300.000 χρόνια. Δίπλα του, οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια γνάθο και οστά ποδιών. Αυτό που μπερδεύει τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να το ταιριάξουν με καμία γνωστή ανθρώπινη καταγωγή. Το κρανίο δεν μοιάζει με Νεάντερταλ, Ντενίσοβαν ή με εμάς. Ωστόσο, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε διαφορετικές γενεαλογίες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν αποκαλύψει μια εντελώς νέα γενεαλογία – ένα υβρίδιο μεταξύ του φυλογενετικού κλάδου που μας έδωσε τους σύγχρονους ανθρώπους και αυτού που μας έδωσε άλλους αρχαίους ανθρωπίνους στην περιοχή, όπως οι Ντενίσοβαν.

Απολιθώματα ανθρωποειδών που έχουν βρεθεί στην Κίνα δεν ανήκουν σε καμία γενεαλογική σειρά

Ιστορικά, πολλά απολιθώματα ανθρωποειδών από το Πλειστόκαινο που έχουν βρεθεί στην Κίνα δεν ανήκουν σε καμία γενεαλογική σειρά. Ως αποτέλεσμα, τέτοια απολιθώματα συχνά εξηγούνται ως ενδιάμεσες παραλλαγές σε μια ευθεία πορεία προς τη σύγχρονη ανθρωπότητα- ως ένα αρχαϊκό παράδειγμα ενός Homo sapiens, για παράδειγμα, ή μια προηγμένη μορφή του Homo erectus. Όμως αυτή η μάλλον γραμμική, απλοϊκή ερμηνεία είναι αμφιλεγόμενη και όχι ευρέως αποδεκτή. Ενώ ο Homo erectus έζησε στην Ινδονησία μέχρι πριν από περίπου 100.000 χρόνια, τα λείψανα που βρέθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Κίνα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ομοιότητα με άλλες, πιο σύγχρονες γενεαλογικές γραμμές ανθρωποειδών.

Το κρανίο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Evolution, έχει παρόμοια δομή με τη σύγχρονη ανθρώπινη γενεαλογία. Στην ανάλυσή τους, οι συγγραφείς γράφουν ότι ενώ το πρόσωπό του έχει χαρακτηριστικά όπως τα σύγχρονα ανθρώπινα, τα άκρα, το κάλυμμα του κρανίου και η γνάθος «φαίνονται να αντανακλούν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά». Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ταξινομήσει αυτή την υποτιθέμενη νέα γενεαλογία των ανθρωπίνων και προς το παρόν το έχουν ονομάσει HLD 6 (από το Hualongdong όπου βρέθηκε το κρανίο).

Προηγούμενες γονιδιωματικές μελέτες σε απολιθώματα Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία έχουν βρει ενδείξεις για μια τέταρτη γενεαλογική γραμμή ανθρωποειδών που ζούσαν στη Μέση και Ύστερη Πλειστόκαινο. Αλλά αυτή η ομάδα που λείπει δεν έχει ποτέ αναγνωριστεί επίσημα στο αρχείο απολιθωμάτων. Ίσως τα πρόσφατα δείγματα ανθρωποειδών που βρέθηκαν στην Κίνα να αποτελούν το κομμάτι που λείπει από αυτό το παζλ.

#ΚΡΑΝΙΟ #ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ #ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ_ΟΣΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα