«Επίθεση» Πιερρακάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για το ταμειακό έλλειμμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατομμυρίων των ΕΛΤΑ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τα ΕΛΤΑ στο τέλος του 2019 θα εμφανίσουν ταμειακό έλλειμα ύψους 100 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας στις επισημάνσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί του επείγοντος της παρέμβασης στα ΕΛΤΑ, σημείωσε

ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε γίνει τα τελευταία 4,5 χρόνια.

«Θα ήθελα αυτή την αίσθηση του επείγοντος να την είχατε δείξει και τα προηγούμενα 4,5 χρόνια. Στο τέλος του 2018, η κρατική επιχείρηση είχε ήδη αρνητική καθαρή θέση ύψους 37 εκατ. ευρώ και έσοδα 253 εκατ. ευρώ.

«Η κρατική εταιρεία πριν από τέσσερα χρόνια είχε έσοδα 333 εκατ. ευρώ και θετική καθαρή θέση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Από το 2014 μέχρι το 2018 ο τζίρος έχει πέσει κατά 80 εκατομμύρια, από 333 σε 253. Να προλάβω το σχόλιό σας το οποίο θα είναι σωστό: πέφτει συνολικά ο κλάδος, απλώς αυτή η πτώση είναι μεγαλύτερη από την πτώση του κλάδου».

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος του οργανισμού, τονίζοντας ότι θέλουν να διασώσουν τα ΕΛΤΑ ως κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει «πως αν κάποιοι δεν έκαναν τίποτα για 4,5 χρόνια, εμείς μπορούμε να έχουμε δύο μήνες για να κάνουμε κάτι».

Σχετικά με τη κατάργηση του ΕΛΔΟ ως ανώνυμης εταιρείας και τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι στη λύση αυτή κατέληξε καθώς το μοντέλο αυτό αξιοποιείται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η λειτουργία του οργανισμού ως Α.Ε. προσδίδει στη δραστηριότητά του κερδοσκοπικό χαρακτήρα, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ολοι οι αντίστοιχοι οργανισμοί που υπάρχουν στην Ευρώπη – ο γαλλικός, ο γερμανικός–χαρακτηρίζονται “κέντρα” και είναι πιο στενά πρόσωπα του Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, «γιατί αλλάξαμε το όνομα, παντού, είτε είναι επιχείρηση είτε είναι οργανισμός, όταν κρίνεις ότι έχει φθαρεί η επωνυμία, κατ’ αρχάς αλλάζεις το όνομα».

Keywords
Τυχαία Θέματα