Επιβεβαιώνονται τα τροχιοδεικτικά πυρά κατά ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής στην Ρω

Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το σοβαρό επεισόδιο που έγινε χθες το βράδυ στη νησίδα της Ρω, δυτικά του Καστελόριζου, όπου τουρκικό ελικόπτερο της ακτοφυλακής πραγματοποίησε χαμηλή πτήση και η φρουρά έριξε τροχιοδικτικά πυρά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας οπτική επαφή με το ελικόπτερο δεν υπήρξε ακούστηκε μόνο ο ήχος της πτήσης του ελικοπτέρου. Η φρουρά ενημέρωσε αμέσως τη διοίκησή της στην Μεγίστη από την οποία πήρε εντολή να απαντήσει με τροχιοδεικτικά πυρά προς την αντίθετη κατεύθυνση από όπου εκινείτο το ελικόπτερο.

Το ελικόπτερο σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στην

Τουρκική Ακτοφυλακή. Από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε σχόλιο.

Το ελικόπτερο πετούσε σε χαμηλό ύψος στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά. Η δύναμη του νησιού, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό και ως όφειλε, όπως τονίζεται από το Πεντάγωνο, απάντησε με ρίψη τροχιοδεικτικών πυρών με αποτέλεσμα μετά από λίγο το ελικόπτερο να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, δεν αξιολογείται ως μείζον το συμβάν διότι «δεν είχαμε παραβίαση». Ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσεται στο πλαίσιο μιας τακτική εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί όμως κίνδυνους ατυχήματος.

To νέο σοβαρό επεισόδιο έρχεται μία ημέρα μετά την υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά των Οινουσσών και την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα – όπως φαίνεται – σε όλα τα επίπεδα.

Οι πρώτες πληροφορίες που τελικά επιβεβαιώνονται ήθελαν πως υπήρξε άμεση και δυναμική αντίδραση από τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να αποχωρήσει άμεσα και το περιστατικό λήξει εκεί.

Οι πληροφορίες ήθελαν ότι η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων ήταν όσο έπρεπε δυναμική και αποτελεσματική.

Keywords
Τυχαία Θέματα