Έρχονται ενισχύσεις σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις - Με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν

Κατατέθηκε στην Βουλή τροπολογία για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσα απο φορολογικές ελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις.

«Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις όπως προσδιορίζονται στο Παράρτημα του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, ανεξαρτήτως του χρόνου σύστασης τους θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και για το σύνολο της χώρας και θα ενισχύονται με την μορφή της φορολογικής απαλλαγής, καθώς και με κεφαλαιακά κίνητρα, ήτοι

επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις μισθολογικού κόστους, προκειμένου να δοθούν κίνητρα και ώθηση για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία επαναφέρει τις καταργούμενες διατάξεις σχετικά με την θέσπιση ενός καθεστώτος ενίσχυσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Ειδικότερα, καθορίζονται οι δικαιούχοι και τα είδη των επενδυτικών σχεδίων.

Παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες που θα υποβάλλουν αίτηση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης έως και 28.06.2019 να έχουν αναπτύξει νέα δραστηριότητα πριν την υποβολή της αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης και πάντως όχι πριν την 1.1.2019.

Διευκρινίζεται ότι τα μηνιαία όρια αποζημιώσεων των συμμετεχόντων στις διαδικασίες αξιολόγησης υπολογίζονται σωρευτικά και σε ετήσια βάση δεν δύναται να υπερβαίνον τις 2.400 ευρώ. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων μεταξύ των Επιμελητηρίων και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με φυσικά πρόσωπα για την στελέχωση των Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων των κατά τόπους Επιμελητηρίων. Οι εν λόγω συμβάσεις εξαιρούνται από την αναστολή των διορισμών και προσλήψεων.

Ως πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ως μικρές επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε την τροπολογία εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα