Έρευνα: Οι νέοι χρήστες του TikTok «εκτίθενται» σε ψευδείς ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι νέοι χρήστες του TikTok εκτίθενται σε fake news (παραπληροφόρηση) σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 40 λεπτά από την εγγραφή τους στην εφαρμογή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν από τον οργανισμό ελέγχου γεγονότων NewsGuard, διαπίστωσε ότι οι νέοι χρήστες που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση,

«οδήγησαν το TikTok να προτείνει πολλαπλά βίντεο που περιείχαν παραπληροφόρηση στα 20 πρώτα αποτελέσματα», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euronews.

Το πείραμα διεξήχθη από έξι αναλυτές της NewsGuard στην Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι οποίοι σκρόλαραν στη σελίδα For You της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και παρακολούθησαν πλήρως κάθε βίντεο που σχετιζόταν με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Προς το τέλος του 45λεπτου πειράματος, οι ροές των αναλυτών ήταν σχεδόν αποκλειστικά γεμάτες τόσο με ακριβές όσο και με ψευδές περιεχόμενο που σχετιζόταν με τον πόλεμο στην Ουκρανία - χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ παραπληροφόρησης και αξιόπιστων πηγών», αναφέρεται στην έκθεση.

Ένα παραπλανητικό βίντεο - το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές στο TikTok - υποτίθεται ότι δείχνει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να εισβάλλουν στους δρόμους της Μαριούπολης.

Άλλα δημοφιλή παραδείγματα περιλαμβάνουν βίντεο με το λεγόμενο «φάντασμα του Κιέβου» (σ.σ. Ουκρανός πιλότος μαχητικών), που λέγεται ότι κατέρριψε μόνο του έξι ρωσικά αεροπλάνα στην αρχή της εισβολής.

Αυτό έχει έκτοτε διαψευστεί από τους ελεγκτές γεγονότων, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι το υλικό προερχόταν στην πραγματικότητα από το βιντεοπαιχνίδι Digital Combat Simulator (DCS) World.

Η NewsGuard δήλωσε επίσης ότι «ορισμένοι από τους μύθους στα βίντεο που ο αλγόριθμος του TikTok τροφοδοτούσε τους αναλυτές, έχουν προηγουμένως αναγνωριστεί ως προπαγάνδα του Κρεμλίνου».

Τι απαντά το TikTok

Απαντώντας, η πλατφόρμα TikTok δήλωσε ότι το πείραμα «δεν μιμείται τη συνήθη συμπεριφορά προβολής».

Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που αυτό το πείραμα δεν μιμείται την τυπική συμπεριφορά θέασης των χρηστών «συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στον πόλεμο στην Ουκρανία με αυξημένους πόρους ασφάλειας και προστασίας, καθώς εργαζόμαστε για να απομακρύνουμε την επιβλαβή παραπληροφόρηση και να βοηθήσουμε στην προστασία μιας ασφαλούς εμπειρίας στο TikTok».

Πρόσθεσαν ότι η εταιρεία συνεργάζεται με ανεξάρτητους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων για να διασφαλίσει ότι το TikTok παραμένει ένα "ασφαλές και αυθεντικό μέρο

Keywords
Τυχαία Θέματα