Προκλήσεις Ερντογάν από κατεχόμενα για ειρήνη στο Αιγαίο και Τουρκική μειονότητα

«Ο δρόμος για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περνάει μέσα από την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην ΤΔΒΚ μετά την εκλογή του στην προεδρία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, προέβη σε δηλώσεις

μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το CNN Turk.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν είπε:

«Η ΤΔΒΚ ακολούθησε ένα βήμα προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα στο Κυπριακό. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποτελέσουν ποτέ μειονότητα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χάσει άλλα 50 χρόνια. Εάν πρόκειται να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ».

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Προέδρου Ερντογάν:

«Οι εκλογές μας διεξήχθησαν με τρόπο που αρμόζει στο τουρκικό έθνος. Ανέλαβα το καθήκον να υπηρετήσω την πατρίδα μου για άλλα 5 χρόνια. Εκπληρώσαμε την παράδοσή μας πραγματοποιώντας την πρώτη μας ξένη επίσκεψη στην ΤΔΒΚ. Μετακομίζω από εδώ στο Αζερμπαϊτζάν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο Τατάρ. Συζητήσαμε όλα τα θέματα λεπτομερώς στις συναντήσεις μας.

Η παροχή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ σχετικά με το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι το σημαντικό μας βήμα. Δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα διακοπής ρεύματος στην Κύπρο».

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1668262223255314434?}

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν υπήρξαν ποτέ μειονότητα»

Η ΤΔΒΚ έχει ακολουθήσει ένα βήμα προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα στο Κυπριακό.

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι ποτέ μειονότητα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χάσει άλλα 50 χρόνια. Αν είναι να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ.

Αυτό είναι το όραμα που είναι προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα. Σήμερα, συζητήσαμε επίσης τη διάσταση της ανατολικής Μεσογείου του Κυπριακού ζητήματος. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Οι συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι.

Τα οραματικά μας βήματα έμειναν αναπάντητα. Ως εγγυήτρια χώρα, δώσαμε προτεραιότητα στο διάλογο.

«Καρφιά» σε Ελλάδα

«Όσοι επιχειρούν να οπλιστούν θα πρέπει να το υπολογίσουν καλά αυτό. Η ειρήνη και η ασφάλεια όσων βρίσκονται στο νησί σημαίνει και δική μας ειρήνη και ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε τη συνεισφορά μας στην ΤΔΒΚ. Ξεκινάμε την κατασκευή 1192 μονάδων κοινωνικής στέγασης στην περιοχή Derinya. Η πόντιση αμφίδρομων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας. Κατασκευάσαμε 630 χιλιόμετρα κύριων δρόμων. 5 διαφορετικοί δρόμοι βρίσκονται υπό κατασκευή. Θα προσφέρουμε το νερό που φέρνουμε από την Τουρκία στην υπηρεσία των αγροτών.

Ο οδικός μας χάρτης είναι σαφής, αυτός ο οδικός χάρτης έχει ως σημείο αναφοράς την ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτές τις θάλασσες εκτός από την ειρήνη. Εάν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να το αποτρέψουν αυτό, θα πρέπει να υλοποιήσουμε διαφορετικά σχέδια».

«Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης»

Πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Ερσίν Ταρτάρ:

«Κέρδισε τις εκλογές με δημοκρατική αντίληψη και υψηλή συμμετοχή και τώρα είναι μαζί μας. Πραγματοποιείτε την πρώτη σας επίσκεψη στην ΤΔΒΚ.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Διότι δίνετε πάντα το μήνυμα ότι πάντα προστατεύατε και θα προστατεύετε την ΤΔΒΚ. Καθώς η Δημοκρατία της Τουρκίας, που ιδρύθηκε από τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ, εισέρχεται στον δεύτερο αιώνα της, αποκτούμε ελπίδα με το μήνυμα ότι θα προστατεύει τα καταπιεσμένα έθνη με τη στάση σας. Τα τελευταία 21 χρόνια, η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη μεταμόρφωση.

Η παρουσία σας ανάμεσά μας ως 13ος Πρόεδρος μας δίνει δύναμη. Από τώρα και στο εξής δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν, διότι έχει αναδυθεί μια νέα πολιτική. Με την ιστορική σας ομιλία, καθιερώσατε ένα θρόνο στις καρδιές μας».

Προσπαθούν να στρέψουν το Κυπριακό προς όφελός τους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γιατί δεν αποδέχονται την κυριαρχία μας. Δεν πρέπει να γνωρίζουν ότι πίσω μας βρίσκεται ο παγκόσμιος γίγαντας Δημοκρατία της Τουρκίας».

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΥΠΡΟΣ #ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ #ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ #ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα