Ερντογάν για Ρωσία: «Χρειαζόμαστε η μια την άλλη, η Δύση μας πιέζει να συμβάλλουμε στις κυρώσεις»

Η Τουρκία έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στην Άγκυρα να συμβάλει στην ενίσχυση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μίλησε στο CNN, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα.

«Δε δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης»

«Δεν βρισκόμαστε σε σημείο όπου θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έχει κάνει

η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία».

«Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό τομέα», πρόσθεσε.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου «αποκλίνουν» στην εξωτερική πολιτική τους

Ο Ερντογάν «αποτελεί» φαβορί στην τουρκική προεδρική κούρσα, η οποία οδηγείται σε επαναληπτική ψηφοφορία στις 28 Μαΐου. Αυτός και ο κύριος αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχουν αποκλίνει σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας με τη Δύση και τη Ρωσία.

Από την πλευρά ο Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει την επί χρόνια τεταμένη διπλωματία με τη Δύση.

Έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει να «μιμηθεί» τη σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν που βασίζεται στην προσωπικότητα (του ενός και του άλλου), αντίθετα, θα αναπροσαρμόσει τη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα ώστε να είναι «κρατική».

Μετά τα τελικά αποτελέσματα, ωστόσο, του πρώτου γύρου στις 14 Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου ήταν αυτός που κατηγόρησε το Κρεμλίνο, κατηγορώντας το για ανάμιξη στις εκλογές της Τουρκίας.

Αντίθετα, ο Ερντογάν έχει «τερματίσει» τη σχέση του με τον Πούτιν - και πιστεύει ότι η Δύση πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι επιδιώκει να «αποσπάσει» την Τουρκία από τη Ρωσία.

Εκλογές με υψηλό διακύβευμα

Ο Ερντογάν έδωσε μια αισιόδοξη νότα για την εν εξελίξει προεδρική κούρσα.

«Πρόκειται για μια νέα εμπειρία για την τουρκική δημοκρατία. Πιστεύω ότι ο λαός μου θα προσέλθει για μια ισχυρή δημοκρατία στις εκλογές της επόμενης Κυριακής».

Το κυβερνών κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) κέρδισε επίσης μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν ξεπέρασε το όριο του 50% που απαιτείται για την προεδρική νίκη στον πρώτο γύρο.

Το αποτέλεσμα διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες προέβλεπαν ελαφρύ προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου, του 74χρονου γραφειοκράτη και ηγέτη του αριστερού CHP.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές ως την τελευταία αντίσταση της τουρκικής δημοκρατίας, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι κατά τη διάρκεια της 20ετούς διακυβέρνησής του αποψίλωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, υπονόμευσε τη δύναμη της δικαιοσύνης και κατέστειλε τη διαφωνία.

Οι επικριτές του προέδρου κατηγόρησαν επίσης τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του - και συγκεκριμένα την άρνησή του να αυξήσει τα επιτόκια - για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την κατακόρυφη πτώση της λίρας.

Ο Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στην κατεστραμμένη νοτιοανατολική Τουρκία

Ο πληθυσμός των σχεδόν 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων της Τουρκίας είναι επίσης ένα μείζων θέμα σε αυτές τις εκλογές.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί να απελάσει τους Σύρους πρόσφυγες.

Ο τρίτος υποψήφιος της κούρσας, ο Σινάν Ογάν, ως ακροδεξιός, έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τον υποψήφιο με την πιο αυστηρή πολιτική για τους πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις επιθυμίες του Ογάν.

Ο Ερντογάν απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για συνολική απέλαση των προσφύγων και δήλωσε ότι αντ' αυτού θα βοηθήσει περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία.

Οι προεκλογικές εκστρατείες γύρω από την απέλαση των Σύρων στην Τουρκία εντάσσονται στο πλαίσιο μιας περιφερειακής προσπάθειας να ωθηθούν οι εκτοπισμένοι Σύριοι πίσω στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση. Η Ιορδανία και ο Λίβανος, που επίσης φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, έχουν επίσης ζητήσει μαζικό επαναπατρισμό.

Επίσης, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κύματος περιφερειακής εξομάλυνσης με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διατυπώνονται εναντίον του δικτάτορα.

#ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΡΩΣΙΑ #ΔΥΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα