Φωτιά από Τσίπρα στο προεκλογικό σκηνικό: Τέμπη, παρακολουθήσεις, κυβέρνηση ειδικού σκοπού και Οικονομία

Τα μεγάλα και αναπάντητα αμαρτήματα της απερχόμενης κυβέρνησης, δηλαδή το σκάνδαλο των υποκλοπών, το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας βάζει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ο Αλέξης Τσίπρας «στο παρά 5’» των εκλογών προκειμένου να ανατρέψει το σχετικά υποτονικό προεκλογικό κλίμα, που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ευνοεί τη ΝΔ.

Με

προφανή σκοπό, λοιπόν, να ανεβάσει τους τόνους και να σκληρύνει τα διλήμματα προς τους πολίτες, αλλά και να «στριμώξει» τα κόμματα του προοδευτικού τόξου σε μια συνεργασία με βάση ένα μίνιμουμ συμφωνίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική Συμμαχία “άνοιξε” χθες μια σειρά από θέματα: τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, το ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού και τις οικονομικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.

«Ο Μητσοτάκης προσβάλει του συγγενείς των θυμάτων»

Ξεκινώντας από το ζήτημα των Τεμπών, στην Κουμουνδούρου επικρίνουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό ότι «αδυνατεί να καταλάβει ακόμα και στον βαθύ πόνο που προκαλεί η απώλεια» τους συγγενείς των θυμάτων και τους «επιτίθεται χυδαία», επιχειρώντας να απαντήσει στη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του. Αναφερόμενος σε σχετική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας είπε κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ότι τους «προσέβαλε» κατηγορώντας τους πως «εργαλειοποιούν την τραγωδία», ενώ στάθηκε για μία ακόμη φορά στην υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα.

Προανακριτική αντί Εξεταστικής για παρακολουθήσεις

Σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών, είναι σαφής η πρόθεση του κυρίου Τσίπρα να το κρατήσει στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως το ανέδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο debate, με την αναφορά του ότι «όσοι τις ενορχήστρωσαν πρέπει να πάνε φυλακή».

Και αυτό για μια σειρά από λόγους: απομακρύνει περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, αναδεικνύει την αναγκαιότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης για την ουσιαστική διερεύνηση τους και εκθέτει τον απερχόμενο πρωθυπουργό για τις ανεπαρκείς απαντήσεις που έχουν δοθεί, κατά την ομολογία και του ίδιου στο debate. Και πράγματι, με την πρόταση που έκανε στη χθεσινή διακαναλική που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αναζωπύρωσε τη σχετική συζήτηση, αναγκάζοντας και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν σχετικά.

Πιθανότητα συζήτησης για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Στην ίδια κατεύθυνση, με την προσθήκη όμως του ζητήματος της απόδοσης δικαιοσύνης και για το ζήτημα των Τεμπών, λειτουργεί και η αναφορά του απερχόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Συγκεκριμένα, ο κύριος Τσίπρας είπε:

«Η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα, ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και για την κοινωνία».

Άλλοι θα αναζητήσουν διέξοδο για τη στρατηγική τους

Πέρα όμως από τη σημασία της διατήρησης των υποκλοπών στο επίκεντρο της ατζέντας, η συγκεκριμένη αναφορά φαίνεται να έχει έναν επιπλέον σκοπό. Αυτός είναι η ανάδειξη των εναλλακτικών διαδρομών προσέγγισης των κομμάτων του προοδευτικού τόξου, σε περίπτωση που η Κουμουνδούρου τερματίσει πρώτη στην κούρσα της Κυριακής, μετά από τις αρνητικές προσεγγίσεις του ΚΚΕ και του Μέρα25 και τους σκληρούς όρους που θέτει το ΠΑΣΟΚ έως τώρα.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Kontra Channel λίγες ώρες μετά τον αρχηγό του κόμματος του: «Εκτιμώ ότι πράγματι κάποια πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν εγκλωβιστεί, έχουν δημιουργήσει τα ίδια τα δικά τους αδιέξοδα, με βάση τον τρόπο με το οποίο έχουν ξεδιπλωσει την πολιτική τους στρατηγική, να ανοίξουν ένα τέτοιο θέμα θεωρώντας ότι τα βγάζει από το πολιτικό τους αδιέξοδο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα».

Προγραμματικές επιταγές που δύσκολα απορρίπτονται

Βεβαίως, η σχετική συζήτηση που προέκυψε στη συνέχεια της συγκεκριμένης δήλωσης Τσίπρα ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εμπεριέχει αντιφάσεις με το αφήγημα του κόμματος για μακράς πνοής διακυβέρνηση, την οποία υπογράμμισε επανειλημμένα και εμφατικά και χθες ο πρόεδρος του κόμματος. Ωστόσο, διατηρεί τη συζήτηση για την αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων και αυξάνει την πίεση προς αυτά, δείχνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να απορρίψουν «ελαφρά τη καρδία». Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το ΕΣΥ, τα εργασιακά, η έξοδος της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο κτλ, μπορούν επίσης να τεθούν, με επίσης ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο.

Οικονομία: Ρεαλισμός, κοστολόγηση και ευρωπαϊκές επαφές

Σε ότι αφορά το ζήτημα της Οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δείξει ένα πραγματιστικό προφίλ, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα «υπερκοστολόγησης» του προγράμματος του κόμματος του, επισημαίνοντας τις επαφές που διατηρεί στην Ευρώπη και μιλώντας με συγκρατημένο τρόπο για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

«Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Είμαι σε διαρκή επαφή όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια με Ευρωπαίους αξιωματούχους, Ευρωπαίους παράγοντες, συναντώ σχεδόν κάθε τρεις–τέσσερις μήνες τον πρώην συνάδελφό μου, πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και σήμερα Επίτροπο στην Κομισιόν για τα οικονομικά θέματα, τον κ. Τζεντιλόνι. Συναντήθηκα με τον Καγκελάριο Σολτς πριν από 25 περίπου μέρες, έχω πλήρη εικόνα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των δημοσιονομικών δυσκολιών», ήταν η σχετική αναφορά που έκανε, προσθέτοντας: «Η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο νομίζουμε. Έχω επίγνωση αυτού του γεγονότος.

Ο μέσος αναπτυξιακός ρυθμός στην τετραετία είναι στο 1,8. Είχαμε μεγάλη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης αλλά είχαμε και μια μεγάλη βουτιά με την πανδημία. Είναι ακριβώς εκεί που την αφήσαμε εμείς: 1,6 το 2018, 1,8 το 2019 ο αναπτυξιακός ρυθμός. Και οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση που είχε τη δυνατότητα να κάνει εξαιτίας της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης».

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΤΕΜΠΗ #ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Τσίπρα, Τέμπη, Οικονομία,fotia, tsipra, tebi, oikonomia