Για «ψυχολογικό πόλεμο» κατηγορεί η Άγκυρα, ΗΠΑ και Ευρώπη, για εξηγήσεις κλήθηκαν πρεσβευτές

Κατηγορίες κατά των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών ότι διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο» στη χώρα του εξαπέλυσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της γείτονος χώρας μας, Σουλεϊμάν

Σοϊλού κατηγορεί «ανοικτά» ΗΠΑ και 9 κράτη της Ευρώπης για «ψυχολογική επίθεση» εις βάρος της Τουρκίας, καλώντας τους πρεσβευτές τους για εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σοϊλού, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Βρετανία και Ελβετία, που έκλεισαν ήδη τα προξενεία τους επέλεξαν σκοπίμως την «Παρασκευή», για την απομάκρυνση των αντιπροσωπειών τους λόγω ενδεχόμενων απειλών για επίθεση, την ίδια ημέρα, που η Τουρκία έθεσε ως στόχο στην ατζέντα της για το 2023 την προσέλκυση 60 εκατομμυρίων τουριστών.

«Δεν θέλουν να είμαστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι»

«Η Αμερική και η Δύση δεν θέλουν να είμαστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι. Ξεκίνησαν αυτόν τον ψυχολογικό πόλεμο την ημέρα που ανακοινώσαμε ότι σχεδιάζαμε να δεχτούμε 60 εκατομμύρια τουρίστες και λάβαμε έσοδα 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό» ανέφερε ο Σοϊλού, τονίζοντας, επίσης, ότι «οι χώρες, που διακήρυξαν τη πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων και κατονόμασαν συγκεκριμένους τόπους τέτοιων περιστατικών, δεν ήρθαν σε επαφή με τη Τουρκία».

Κατηγόρησε, τέλος, και «γνωστό πρεσβευτή» ότι είναι ο ενορχηστρωτής αυτών των ενεργειών.

Προειδοποιήσεις για επίθεση

Οι προειδοποιήσεις, που έφεραν και την απομάκρυνση των αντιπροσωπειών, από τις εν λόγω χώρες για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία, ήρθαν μετά τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που ξέσπασαν λόγω διαδηλώσεων, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει ισλαμοφοβικές ή αντιτουρκικές.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Δανοσουηδός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, απειλώντας να το κάνει κάθε εβδομάδα έως ότου η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, έπειτα από αυτό ανέστειλε τις συνομιλίες της με τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι.

Το Βερολίνο είχε, επίσης, προειδοποιήσει τους Γερμανούς πολίτες για ιδιαίτερο υψηλό κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία και το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ επικαλέστηκε «ακριβείς και συγκεκριμένες» πληροφορίες για μια απειλή, αναφέροντας ιδιαίτερα την συνοικία Μπεϊογλού της Κωνσταντινούπολης, την εμπορική οδό Ιστικλάλ και την πλατεία Ταξίμ, καθώς και τη συνοικία Λεβέντ, η οποία φιλοξενεί πολλά προξενεία.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΥΠΟΥΡΓΟς_ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ #ΕΛΒΕΤΙΑ #ΗΠΑ #ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ_ΣΟΪΛΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα