Γιασάρ Γκιουλέρ: Τι είπε για Ελλάδα, «Γαλάζια πατρίδα» και Κυπριακό

Για μια «ιστορική περίοδο ανάπτυξης των σχέσεων» μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, ο Γκιουλέρ δήλωσε:

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε αυτό το θετικό κλίμα με την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να λύσουμε τα προβλήματά μας στο

Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, «έχει ξεκινήσει μια θετική εποχή στις σχέσεις με την Ελλάδα λόγω των επισκέψεων και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τους σεισμούς στην Τουρκία. Οι στρατιωτικές μας δραστηριότητες στο Αιγαίο μειώθηκαν αμοιβαία κατά τη διάρκεια του έτους και καταβλήθηκαν προσπάθειες να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή μας σε χαμηλά επίπεδα», σημείωσε.

«Ως δύο γείτονες, έχουμε πάντα εκφράσει την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα μεταξύ μας μέσω αμοιβαίου διαλόγου, ειρηνικών μεθόδων, σεβασμού των δικαιωμάτων του άλλου και στο πνεύμα της συμμαχίας. Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο ανάπτυξης στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ότι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα, ήταν μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, οι οποίες είχαν διακοπεί για περισσότερα από δύο χρόνια, συνεχίστηκαν και στη συνάντηση επιτεύχθηκε συναίνεση για τη συνέχιση των συνομιλιών αυτών το επόμενο έτος. Ο γειτονικός ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι η Τουρκία είναι υπέρ ενός ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος με την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση», τόνισε ο υπουργός:

«Θα ήθελα να εκφράσω με σαφήνεια ότι η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη "Γαλάζια Πατρίδα" μας είναι απόλυτη».

Σύμφωνα με το NTV, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα από τις μεθόδους λύσης που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα "λόγω της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων".

Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι "η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού".

Κατέληξε λέγοντας: «Υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι εθνικό μας θέμα, και εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού στο μέλλον, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιασάρ Γκιουλέρ, Ελλάδα Γαλάζια, Κυπριακό,giasar gkiouler, ellada galazia, kypriako