Γιατί βάφουμε τα αυγά Μεγάλη Πέμπτη: Η συνταγή και τα μυστικά για να γυαλίζουν!

Τα αυγά βάφονται πάντα Μεγάλη Πέμπτη για να τιμήσουμε τη σταύρωση του Ιησού: Τα μυστικά για να σας «πετύχουν»!

Η παράδοση θέλει το βάψιμο των αυγών να γίνεται μετά τον εσπερινό της Μεγάλης Πέμπτης, που είναι γνωστός και ως Ακολουθία των Παθών ή αλλιώς Δώδεκα Ευαγγελία.

Παλιά, μάλιστα, έβαφαν τα αυγά αργά τη νύχτα ενώ ήταν πάντα κόκκινα, για αυτό κι η μέρα λεγόταν Κοκκινοπέφτη.

Μια άλλη ιδιαίτερη παράδοση - που λάμβανε χώρα παλαιότερα σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας - ήταν

το κρέμασμα των κόκκινων πανιών: Πιο συγκεκριμένα, κρεμούσαν κόκκινα πανιά από τα παράθυρά τους μετά το βάψιμο των αυγών και τα πανιά έμεναν εκεί για 40 μέρες, με σκοπό να προστατεύσουν το σπίτι από το «κακό μάτι».

Πώς βάφουμε σωστά τα κόκκινα αυγά Διαλέγουμε αυγά ημέρας μεσαίου μεγέθους, διότι τα μεγαλύτερα σπάνε ευκολότερα. Τοποθετούμε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Ρίχνουμε 5 – 6 σταγόνες ξίδι, το οποίο σφίγγει τους πόρους του κελύφους και βοηθά τις πρωτεΐνες του ασπραδιού να πήξουν γρηγορότερα. Έτσι αποφεύγονται οι ρωγμές, αλλά ακόμα και αν ραγίσει ελαφρώς το τσόφλι, δεν ξεχύνεται εύκολα το ασπράδι. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει. Για σφιχτά αυγά μετράμε 10 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Μπορούμε επίσης να τα αφήσουμε μέσα στο ζεστό νερό για 1 – 2 λεπτά ακόμη. Ο «βρασμός» θα συνεχιστεί και το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ σφιχτό αυγό. Αφαιρούμε τα αυγά από το νερό. Σε βραστό νερό βάζουμε την κόκκινη βαφή αυγών ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία.Έχετε υπόψην ότι οι βαφές ζεστού νερού έχουν πιο έντονο αποτέλεσμα. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ξύδι. Βάζουμε τα βρασμένα αυγά στο κόκκινο υγρό προσεκτικά με ένα μεγάλο κουτάλι. Ελέγχουμε αν όλα τα αυγά είναι βυθισμένα. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό και λίγη βαφή επιπλέον. Αφήνουμε τα αυγά στο χρωματιστό υγρό για 15 περίπου λεπτά. Βγάζουμε τα αυγά από το υγρό με ένα τρυπητό κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας. Μυστικά για τέλεια κόκκινα αυγά!! Αν θέλετε να πετύχετε ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυγά σε λευκό χρώμα. Πλένουμε καλά τα αυγά πριν τα βράσουμε. Θέλουμε ένα καθαρό κέλυφος χωρίς υπολείμματα. Έτσι ανοίγουν οι πόροι και η βαφή θα κάτσει πιο εύκολα. Αν πλύνουμε τα αυγά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, σε καμία περίπτωση δεν τα αποθηκεύουμε πλυμένα. Τα βαμμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου από 1 εβδομάδα έως 10 μέρες και εντός ψυγείου έως 20-25 μέρες. Αυτό ισχύει μόνο αν τα αυγά μας που αγοράσαμε ήταν φρέσκα. Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε το ξίδι στην κόκκινη βαφή, καθώς βοηθάει στο να μη σπάσουν τα αυγά. Το ξίδι όμως έχει και άλλο ένα πλεονέκτημα. Βοηθά την βαφή να κάτσει πιο εύκολα, οπότε εάν θέλουμε να βγουν έντονα βάζουμε και λίγο παραπάνω ξίδι. Ένα ακόμη κόλπο είναι ότι πρέπει να βάζουμε ένα πανάκι ή πετσετάκι μέσα στην κατσαρόλα για να μην χτυπάνε μεταξύ τους τα αυγά καθώς βράζουν και σπάσουν. Στο τέλος, πρέπει να περάσουμε τα αυγά με λίγο ελαιόλαδο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βάλετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα πανάκι και να περάσετε ένα-ένα τα αυγά. Εναλλακτικά, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε χαρτί κουζίνας αντί για βαμβάκι που ενδεχομένως να αφήσει χνούδια. Προσοχή, όμως, τα αυγά πρέπει να είναι κρύα όταν θα τα περάσετε με ελαιόλαδο! #ΜΕΓΑΛΗ_ΠΕΜΠΤΗ #ΚΟΚΚΙΝΑ #ΑΥΓΑ #ΠΑΡΑΔΟΣΗ #ΕΘΙΜΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα