Γιώργος Γεραπετρίτης σε Κύκλο Ιδεών για ελληνοτουρκικά: «10 μήνες ησυχίας πάνω από το Αιγαίο, είναι από μόνη της μία κατάκτηση»

Τη πρόθεση να συζητηθούν ζητήματα που ταλανίζουν Ελλάδα και Τουρκία για δεκαετίες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης για το ζήτημα της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται για να συνομιλείς με κάποιον να μοιράζεσαι την κοσμοθεωρία του. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν είμαστε ένοικοι σε μια πολυκατοικία δεν χρειάζεται όλοι να πιστεύουμε το ίδιο για να μπορούμε να λύσουμε τα θέματα

που αφορούν την ασφάλεια, την καθαριότητα ή την τροφοδοσία της πολυκατοικίας. Άρα καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν χρειάζεται να είμαστε σε όλα ταυτόσημοι αλλά θα πρέπει να συζητούμε».

Οι έξι βασικές αρχές

«Εγώ, έχω σε αυτό το σημείο έξι βασικές αρχές στη προσέγγισή μου για το θέμα της Τουρκίας, με την εντολή του Πρωθυπουργού. Αρχή πρώτη, οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονές μας. Όπως λέει και ο Πρωθυπουργός συχνά, η γεωγραφία μας έχει κατατάξει δίπλα στην Τουρκία. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει. Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε όμως, να το διαχειριστούμε. Να είμαστε ειλικρινείς.

Αρχή δεύτερη, οδηγός μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο. Επανέρχομαι στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής αρχών. Εάν χρησιμοποιείς το Διεθνές Δίκαιο επιλεκτικά, αν κάνεις δηλαδή ένα cherry-picking, σε κάθε περίπτωση που ανακύπτουν διεθνείς διαφορές, τότε κάποια στιγμή θα βρεθείς απέναντι στην ιστορία σου. Εάν είσαι συνεπής με την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, τότε θα δικαιωθείς. Λίγο αργότερα ίσως, παρά νωρίτερα, αλλά θα δικαιωθείς.

Το τρίτο σημαντικό είναι το ακόλουθο: θέματα που άπτονται εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός ατζέντας. Δεν πρόκειται να τεθεί σε συζήτηση ποτέ ένα ζήτημα που αφορά στην εθνική κυριαρχία, δηλαδή θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με μονομερή απόφαση της Ελλάδος.

Η τέταρτη αρχή είναι η εξής: οφείλουμε να έχουμε τις δικλείδες εκείνες ασφαλείας, θα έλεγα αποσυμπίεσης, έτσι ώστε κάθε φορά που προκύπτει μία διαφορά ή μία διαφωνία, αυτό να μην καταλήγει σε ένταση και σε κρίση. Και αυτό αισθάνομαι ότι το έχουμε πετύχει σε ικανό βαθμό. Ίσως, μερικές φορές, να χρειάζεται να μιλάμε περισσότερο οι δύο Υπουργοί, να επιλύουμε ακόμα και ζητήματα, τα οποία είναι ήσσονος πολιτικής, μικρής σημασίας, να φτάνουν στο υπουργικό επίπεδο για να επιλυθούν, αλλά, ίσως αυτός να είναι ο τρόπος για να μπορούμε να επιλύουμε «αναίμακτα» ό,τι μας προκύπτει.

Πέμπτη αρχή, η μακρά περίοδος ησυχίας, την οποία αυτή τη στιγμή βιώνουμε, περίπου 10 μήνες σχεδόν ησυχίας πάνω από το Αιγαίο, είναι από μόνη της μία κατάκτηση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μιλούμε για μία ησυχία στη γειτονιά μας, είναι κάτι το οποίο δεν ήταν δεδομένο και αυτή τη στιγμή μπορούμε να το απολαύουμε.

Και το τελευταίο, την ειρήνη και την ευημερία δεν την προάγει κατά την άποψή μου η αδράνεια. Την ειρήνη και την ευημερία την προάγει η ευθυκρισία και την προάγει η γενναιότητα στις αποφάσεις που λαμβάνεις».

Συνέχισε λέγοντας πώς:

«Και επειδή κάποια στιγμή θα πρέπει εκείνοι, οι οποίοι ασκούν δημόσια εξουσία να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι ιδιοκτήτες αυτής της εξουσίας αλλά είναι μόνο νομείς αυτής της εξουσίας και ότι το κρίσιμο είναι να ενσωματώνεις στις πολιτικές σου το μέλλον, τις επόμενες γενεές, η δικιά μου προδιάθεση, με την εντολή του Πρωθυπουργού, είναι να αγγίξουμε με γενναιότητα και θέματα, τα οποία μας ταλανίζουν επί δεκαετίες. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, είμαστε θετικοί, έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία, προχωράμε βήμα-βήμα, αλλά η διάθεσή μας είναι να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα θέματα, έτσι ώστε οι γενιές που θα έλθουν να έχουν μία πατρίδα, η οποία θα είναι πιο ασφαλής και μία γειτονιά, η οποία θα τους προσφέρει ευημερία.

Είμαστε διαβουλευτικοί. Πιστεύουμε στις αρχές, τη Δημοκρατία, το διάλογο, τη διπλωματία. Αυτές τις αρχές που σας είπα τώρα, δηλαδή την πολύτροπη ενεργητική εξωτερική πολιτική αρχών την εφαρμόζουμε σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις κρίσεις. Την εφαρμόζουμε στην περίπτωση της Ουκρανίας, την εφαρμόζουμε στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, την εφαρμόζουμε όπου έχει ανακύψει κρίση, την εφαρμόζουμε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε:

«Στη Μέση Ανατολή έχουμε μία κρίση κατεξοχήν που μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρίση που έχει τη δυναμική να επεκταθεί και να καταστεί ανεξέλεγκτη. Αν κάποιος ανατρέξει στη στάση της Ελλάδος στην κρίση της Μέσης Ανατολής θα δει το εξής: την επομένη ακριβώς της 7ης Οκτωβρίου, έτυχε εγώ να ταξιδέψω στο Ομάν, στο οποίο έλαβε χώρα η Διάσκεψη Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χωρών του Κόλπου. Εκεί, λοιπόν, την επαύριο της τρομοκρατικής επίθεσης διατυπώσαμε τη βασική μας θέση για το Μεσανατολικό, η οποία παραμένει έως και σήμερα ακριβώς απαράλλακτη. Τι είπαμε σε τίτλους; Ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον Παλαιστινιακό Λαό από τη Χαμάς, που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στο Ισραήλ το δικαίωμα της αυτοάμυνας εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου, των ορίων που επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας.

Εμμένουμε στη βασική λύση, την οποία έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη λύση των δύο κρατών στα εδαφικά όρια του 1967, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ και προτείναμε, ήδη από την έκρηξη της 7ης Οκτωβρίου, ένα πλάνο καταλλαγής 5 σημείων, τα οποία περιελάμβαναν τα σημεία τα οποία σας είπα προηγουμένως ότι υιοθετήθηκαν απολύτως από την ΕΕ και αποτελούν το περιεχόμενο όλων των διακηρύξεων σήμερα. Δηλαδή, πρώτον, καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, καταδίκη της απάνθρωπης μεταχείρισης, καταδίκη της βίας. Δεύτερον, προστασία των αμάχων. Τρίτον, ασφάλεια, ώστε να μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να παρέχεται διαρκώς, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Τέταρτον, θα πρέπει να υπάρξει άμεση απελευθέρωση των ομήρων και πέμπτον, θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής διάσκεψη, η οποία θα αναλάβει να επιλύσει την πολύ λυπηρή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Μέση Ανατολή. Η στάση μας αυτή μας έχει ωφελήσει στο να μπορούμε σήμερα να μιλάμε με συνέπεια και ειλικρίνεια, να γινόμαστε σεβαστοί από τις δύο πλευρές, και από την πλευρά του Ισραήλ, με το οποίο έχουμε μια στρατηγική σχέση, η οποία διατηρείται, και βεβαίως, με τον αραβικό κόσμο, γιατί η στάση αρχής πάντοτε επιβραβεύεται.

Κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει όταν έχεις μια τέτοιου τύπου στάση αρχής και σήμερα που μιλάμε ερχόμαστε να μιλήσουμε για τη σημερινή κατάσταση στη Γάζα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, οι οποίες έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ένα φορτίο με ιατροφαρμακευτικο υλικό έφτασε χθες στο Σινά και δια της μεθοριακής οδού της Ράφα έφτασε στην Γάζα. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανθρωπιστική βοήθεια. Βρίσκεται μέσα σε όλες τις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται για το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, μπορεί αυτή τη στιγμή να παρέχει καλές υπηρεσίες προς όλους. Ήμασταν στο Κάιρο με τον αραβικό κόσμο, από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες. Ταξιδέψαμε στο Ισραήλ για να αναδείξουμε τη στήριξη μας στο Ισραήλ, αλλά και τα όρια τα οποία οφείλει να έχει το Ισραήλ και βεβαίως, θα ταξιδέψουμε την Πέμπτη στο Παρίσι για την ανθρωπιστική διάσκεψη και τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα ακριβώς τη Μέση Ανατολή και ειδικά το θέμα που έχει ταλανίσει όλους μας, τις εικόνες που έχουμε δει, τον τελευταίο μήνα, από το Ισραήλ και τη Γάζα. Βεβαίως να καταδικάσουμε ό,τι έχουμε δει να συμβαίνει στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά, από την άλλη πλευρά, να δεχθούμε ότι πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Γάζα. Διότι, βεβαίως, υπάρχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας αλλά το πως ασκείται το δικαίωμα αυτό έχει σημασία».

#ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ #ΓΙΩΡΓΟΣ_ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα