Γκάφα ολκής στη Ναύπακτο - Γκρέμισαν ως αυθαίρετο μνημείο 130 ετών (εικόνες)

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση που έρχεται από τη Ναύπακτο και αφορά το γκρέμισμα «μίας αυθαίρετης κατασκευής», η οποία ωστόσο ήταν ένα μνημείο με ιστορία 130 ετών!

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες npress.gr και galatas.gr, η δημοτική αρχή Ναυπακτίας κατεδάφισε μέρος του ιστορικού προβλήτα του Κρυονερίου, έργο του 19ου αιώνα.

Ενός μέρος που αποτελούσε τα θεμέλια πάνω στα οποία στεγαζόταν το ιστορικό κτίριο που εξυπηρετούσε τη σύνδεση Πάτρα – Κρυονέρι – Αγρίνιο.

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, αλλά από το 1870 έως το 1970, η σύνδεση της Πελοποννήσου με την Αιτωλοακαρνανία γινόταν με τρένο που διέσχιζε τον Πατραϊκό κόλπο από την Πάτρα ως απέναντι στο λιμάνι του Κρυονερίου με πλοίο.

Μέσα στο ιστορικό κτίριο που κατεδαφίστηκε στεγαζόταν ο σταθμός, ο σταθμάρχης, η γεννήτρια που άναβε τα φώτα κατά την άφιξη του τρένου στο λιμάνι, προκειμένου οι επιβάτες να βλέπουν για την επιβίβαση και αποβίβαση, αλλά και ως αναψυκτήριο για τους επιβάτες.

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί την εποχή εκείνη, για διάφορους λόγους ο καθένας, συνδεδεμένοι με χαρές και λύπες, στρατιώτες της εποχής του πολέμου, και άλλοι πολλοί…

Το ιστορικό αυτό μνημείο ντί να περισωθεί και να διατηρηθεί, γκρεμίστηκε σε μια νύχτα, ως αυθαίρετο!

Keywords
Τυχαία Θέματα