«Γκάζι» στο ψηφιακό κράτος μετά και το «καμπανάκι» από τις ουρές στο Κτηματολόγιο

Η κατάσταση στο Κτηματολόγιο κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την εικόνα ψηφιακού άλματος της χώρας, ωστόσο λειτουργεί ως το "καμπανάκι" και για όσα δεν έχουν γίνει ακόμη.

Ο κίνδυνος να θολώσει η... μεγάλη εικόνα του ψηφιακού κράτους από τις σκηνές ταλαιπωρίας των πολιτών με τις ουρές στο Κτηματολόγιο, ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η οποία σπεύδει να πατήσει γκάζι ώστε να μπορέσει να εξαλείψει ως το τέλος Αυγούστου τις ουρές που έδωσαν την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να μιλά για "εικόνες ντροπής" και να αμφισβητεί επί της

ουσίας την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου σε έναν τομέα όπως η ψηφιακή πολιτική, που θεωρείται ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ με πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και στις πρόσφατες εκλογές όπου είναι κοινώς παραδεκτό ότι το κυβερνών κόμμα πιστώθηκε στις κάλπες και τα πολύ σημαντικά βήματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που συντελέστηκαν την προηγούμενη τετραετία, περιορίζοντας την γραφειοκρατία, την ανάγκη για φυσική παρουσία του πολίτη σε μια σειρά από υπηρεσίες και ως εκ τούτου την ταλαιπωρία σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητάς του.

Η κατάσταση στο Κτηματολόγιο όπου οι χειρόγραφες λίστες και οι πολύωρες αναμονές κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με την εικόνα ψηφιακού άλματος της χώρας, λειτουργεί ωστόσο ως το "καμπανάκι" και για όσα δεν έχουν γίνει ακόμη.

Και είναι σαφές πως για τον λόγο αυτό έφερε την κυβέρνηση σε άβολη θέση ωθώντας την σε έναν αγώνα δρόμου για να καταστεί δυνατόν να λειτουργήσει από 28 Αυγούστου ο ψηφιακός αριθμός προτεραιότητας ώστε να λάβει τέλος «το χάος με τα χαρτάκια», όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης μετά την επίσκεψή του στο Κτηματολόγιο.

Η κυβέρνηση αντικρούει την κατηγορία ότι όλη αυτή η κινητοποίηση ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει σημαντικό έργο τα προηγούμενα χρόνια και οι πολίτες μπορούν ήδη να καταθέτουν συμβόλαια ψηφιακά, ενώ ακριβώς λόγω αυτής της προετοιμασίας σύντομα θα είναι δυνατόν να τεθεί σε λειτουργία και ο ψηφιακός αριθμός προτεραιότητας.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει παράλληλα ότι αυτή η κυβέρνηση που από το 2019 πραγματοποίησε "τεράστια βήματα στην ψηφιοποίηση της χώρας" αυξάνοντας σε 1.540 τις ψηφιακές εφαρμογές και από 8,8 εκατομμύρια το 2018 σε 1,2 δισεκατομμύρια τις ετήσιες ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο, είναι εκείνη που διαθέτει τα εχέγγυα για να ολοκληρώσει την μεγάλη αυτή προσπάθεια .

Το ψηφιακό κράτος συνιστά κεντρική προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ, η οποία έχει δεσμευθεί ότι μέχρι το 2027 θα έχει ψηφιοποιηθεί το 90% των 4.500 διοικητικών διαδικασιών του δημοσίου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του gov.gr, πλήρη ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του κράτους (Υποθηκοφυλακείων, Δικαιοσύνης, πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.α), ενώ επιδιώκεται μέχρι το 2025 όλα τα δεδομένα του Δημοσίου να μπορούν να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά.

Ειδικά για το Κτηματολόγιο ο στόχος- στον οποίο είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων- είναι να ολοκληρωθεί έως το 2025.Ο τομέας των μεταβιβάσεων ακινήτων έχει προσδιοριστεί ως άμεσης προτεραιότητας με έμφαση σε ψηφιακά εργαλεία για συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς ώστε να καταργηθούν οι ουρές σε Πολεοδομίες, Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά γραφεία και δημοτικές υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι ο ψηφιακός σχεδιασμός για την επόμενη τετραετία προβλέπει αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων ύψους 1,2 δις ευρώ μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια, σε 124 έργα στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται. Επίσης, επιπλέον 1,2 δις σε 10 έργα του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021 -2027, καθώς και 2,9 δις στο Ταμείο Ανάκαμψης με 86 ήδη ενταγμένα έργα.

#ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ #ΟΥΡΕΣ #ΨΗΦΙΑΚΟ_ΚΡΑΤΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκάζι, Κτηματολόγιο,gkazi, ktimatologio