Η δύσκολη εξίσωση για τα νέα πανεπιστήμια: Δεν θα είναι ο μονόδρομος οι Πανελλήνιες

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ στα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον τέσσερα επενδυτικά σχήματα να έχουν εκδηλώσει ενδιάφερον για την ίδρυση ιδιωτικού ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης «Καθημερινής», το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας που μελετάει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ

στη χώρα μας συγκλίνει στο σενάριο να μην εισάγονται οι υποψήφιοι με Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά να αξιολογούνται με κριτήρια του ίδιου του πανεπιστημίου.

Ουσιαστικά, ο τρόπος εισαγωγής θα επιλέγεται από το ξένο ΑΕΙ, με βάση το σύστημα που εφαρμόζει στη χώρα του.

Δεν μου φαίνεται λογικό τα ιδιωτικά ΑΕΙ να περιληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο και οι φοιτητές να επιλέγονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, δήλωσε στην «Κ» στέλεχος που μετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ας πούμε, στόχος των ιδιωτικών ΑΕΙ είναι να προσελκύσουν και φοιτητές από ξένες χώρες. Παράλληλα, τα ξένα ΑΕΙ, τα οποία επιθυμούμε να φέρουμε στην Ελλάδα, οφείλουν να έχουν την ελευθερία επιλογής των φοιτητών τους με τα δικά τους κριτήρια.

Το «μοντέλο» Κύπρου

Η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι ανεξάρτητη διαδικασία από αυτή των παγκύπριων εξετάσεων. Κάθε πανεπιστήμιο ορίζει τα κριτήρια εισαγωγής στα επιμέρους προγράμματα σπουδών.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι ότι αυτά τα κριτήρια δεν βρίσκονται στην αποκλειστική ευχέρεια των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά προσδιορίζονται από μια ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας. Αν, για παράδειγμα, η ένταξη σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών προϋποθέτει την πολύ καλή γνώση Μαθηματικών, αυτό προσδιορίζεται και διασφαλίζεται από τη διαδικασία πιστοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης τίθεται βέβαια και το ερώτημα εάν το σύστημα εισαγωγής στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα είναι αξιόπιστο και αδιάβλητο ή εάν θα εισέρχονται υποψήφιοι με μέτριο απολυτήριο. «Είναι δεκτός ο προβληματισμός, αλλά νομίζω ότι αυτό που μετράει είναι οι γνώσεις κάθε πτυχιούχου», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι το βάρος θα δοθεί στην πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών.

Αυτό που έχει πέσει «στο τραπέζι» είναι να απαγορεύεται η προσφορά προγραμμάτων σπουδών τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί από τον φορέα διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης, ωστόσο όλα δείχνουν πως δεν θα είναι υποχρεωτικό - όπως συμβαίνει στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ - τα μέλη της επιτροπής εξωτερικής αξιολόγησης να μιλούν την ελληνική γλώσσα, γεγονός που σημαίνει ότι η δεξαμενή από την οποία ο φορέας πιστοποίησης μπορεί να αντλήσει μέλη για τις επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ταυτόχρονα, εκτός των συγκεκριμένων κτιριακών προδιαγραφών, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες ακαδημαϊκές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό προσωπικό τους. Για παράδειγμα θα οριστεί αναλογία για το μόνιμο ακαδημαϊκό προσωπικό και τους επισκέπτες καθηγητές.

Εξετάζεται, όπως συμβαίνει στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου, πριν από την πιστοποίηση του κάθε προπτυχιακού προγράμματος, το πανεπιστήμιο να είναι υποχρεωμένο να στείλει στον αρμόδιο κρατικό φορέα – υπουργείο τις επίσημες προσλήψεις του ακαδημαϊκού προσωπικού για να αποδείξει ότι όντως υπάρχει το ακαδημαϊκό προσωπικό για το οποίο έχει δεσμευθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόγραμμα σπουδών δεν θα μπορεί να ξεκινήσει.

#ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ #ΑΕΙ #ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ #ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ_ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ #ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα