Η εκλογή του πρώτου δήμαρχου του AfD αυξάνει την ανησυχία στη Γερμανία

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν έχει μόνο κατακτήσει ήδη τη δεύτερη θέση στις μετρήσεις κοινής γνώμης.

Καταγράφει και εκλογικές επιτυχίες, οι οποίες δεν είχαν προηγούμενο στη χώρα μετά το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην και η ακροδεξιά αυξάνει την επιρροή της στις τοπικές κοινωνίες, πολύ δε περισσότερο στο ανατολικό κομμάτι της χώρας.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή στην πόλη Prina της Σαξωνίας, όπου ο εκλεκτός του AfD

υποψήφιος δήμαρχος Τιμ Λόχνερ επικράτησε στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έναντι του αντιπάλου του, προερχόμενου από το κεντροδεξιό CDU. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς σε μεγάλο δήμο που δεν πέρασε απαρατήρητη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το κόμμα AfD εμφανίζει μια σοβαρή δυναμική που έχει τρομάξει τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τους ψηφοφόρους που διέπονται από δημοκρατικές αρχές και αξίες. Έχει προκαλέσει πολύ δε περισσότερο ανησυχία στις Βρυξέλλες και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού η Γερμανία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα, αλλά αποτελεί την κινητήρια δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας πριν από λίγα μόλις χρόνια. Τα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή της συγκεκριμένης χώρας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα τεκταινόμενα όχι μόνο στα υψηλά κλιμάκια των Βρυξελλών, αλλά και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ανάληψη των καθηκόντων ενός δημάρχου που στηρίζεται από την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. από τη στιγμή που έρχεται λίγες μόλις εικοσιτετράωρα αφ’ ότου το αρμόδιο Γραφείο του Συντάγματος στη Σαξονία χαρακτήρισε επισήμως το συγκεκριμένο κόμμα ως ακροδεξιό. Οι ακραίοι και οι λαϊκιστές δεν αντιμετωπίζονται με αφορισμούς και με ταμπέλες. Το ότι κάποιος πολιτικός οργανισμός κινείται στα άκρα φαίνεται από τις επιλογές του, την ρητορική του και τις προτάσεις του.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι πως η συντεταγμένη Πολιτεία, αλλά και τα κόμματα που έχουν έναν σαφή προσανατολισμό θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την επέλαση της ακροδεξιάς, δημιουργώντας ανθεκτικά αναχώματα μέσα στην ίδια την κοινωνία. Από τη μία πλευρά είναι επιβεβλημένη μια ενδελεχής έρευνα (Meinungsforschung), προκειμένου να ανιχνευθούν τα αίτια που προκαλούν τη στροφή που πήρε ένα σημαντικό κομμάτι της γερμανικής κοινής γνώμης προς τα άκρα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, το μεταναστευτικό, τα λάθη της διακυβέρνησης Σολτς στην οικονομία, η αβεβαιότητα λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για την ανάπτυξη ακραίων θέσεων και προσεγγίσεων από τους πάσης φύσεως δημαγωγούς.

Στην αντίπερα όχθη και μπροστά στην κατάρρευση των ποσοστών των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, η γερμανική κεντροδεξιά (CDU/CSU) σηκώνει πλέον στους ώμους της το μεγάλο βάρος, όχι μόνο της σύγκρουσης με το AfD, αλλά και της προστασίας των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών αρχών στη χώρα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και η πίεση ακόμα μεγαλύτερη….

Keywords
Τυχαία Θέματα
AfD, Γερμανία,AfD, germania