Η έλλειψη μηχανογράφησης «σκοτώνει» την απονομή συντάξεων - «Τρέχουν» μέχρι τον Ιούνιο

Μπορεί οι κύριες συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή να έχουν υποχωρήσει στις 85.000, όμως υπάρχουν ακόμα άλλες 40.000 που έχουν χορηγηθεί ως προσωρινές και πρέπει να μετατραπούν σε οριστικές.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές «δεξαμενές» συντάξεων που ταλαιπωρούν τον ΕΦΚΑ και κάνουν πολύ δύσκολη την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη Ιουνίου, όπως είναι και η δέσμευση προς τους Θεσμούς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες απονομής συντάξεων του υπερ – ταμείου

κύριας ασφάλισης γνωρίζουν ότι μόνο εύκολο δεν είναι να…τακτοποιηθούν οι 85.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή, μέσα σε δυόμιση μήνες. Αιτία το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις περιπτώσεις που εκκρεμούν αφορούν περίπλοκα ασφαλιστικά ζητήματα, όπως είναι η διαδοχική ή η παράλληλη ασφάλιση, ή εμπεριέχουν ασφαλιστικό χρόνο με Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ). Είναι προφανές ότι όσο υπάρχουν εκκρεμότητες στην απονομή κύριων συντάξεων, ούτε το ΕΤΕΑΕΠ μπορεί να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα την απονομή των επικουρικών. Άλλωστε προϋπόθεση έκδοσης μιας επικουρικής σύνταξης είναι να έχει απονεμηθεί η κύρια…

Οι εκκρεμότητες στην απονομή των 85.000 κύριων συντάξεων διαρκούν στη συντριπτική τους πλειονότητα, έως δύο έτη. Την ίδια στιγμή οι καθυστερήσεις στη μετατροπή των προσωρινών συντάξεων (50% της τελικής σύνταξης), σε οριστικές, φτάνουν έως τους 20 μήνες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα «μικρά» ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, από την 1.1.17 και μετά. Κλασική είναι η περίπτωση του ΝΑΤ, όπου όταν εμπλέκεται το συγκεκριμένο ταμείο, συνήθως καθυστερεί η έκδοση της σύνταξης. Τα προβλήματα γίνονται εντονότερα λόγω έλλειψης μηχανογράφησης, ώστε να μπορούν ενιαία οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων να ελέγχουν τον ασφαλιστικό χρόνο του δικαιούχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται όταν πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή δεδομένων, μεταξύ υπηρεσιών δύο ή και περισσότερων ταμείων (πχ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή ΙΚΑ και ΝΑΤ). Επίσης, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί σε ψηφιακή μορφή ενοποιημένο το ασφαλιστικό ιστορικό των ασφαλισμένων, επιτείνει τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα