Η Γαλλία επιτρέπει και πάλι φωτογραφίες και βιντεοσκόπηση στις δίκες

Μετά από 50 χρόνια η Γαλλία θα επιτρέψει και πάλι τις φωτογραφίες και την βιντεοσκόπησή των ακροαματικών διαδικασιών των δικαστηρίων.

Η Γαλλία αποφάσισε ότι υπό προϋποθέσεις θα επιτρέπονται πλέον οι φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις των ακροαματικών διαδικασιών στις δίκες - κάτι που απαγορευόταν ρητά από το 1954, επιτρέποντας μόνο σε σκιτσογράφους να παρίστανται

σε ακροάσεις. Έκτοτε είχαν επιτραπεί 15 μόνο εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η δίκη του Ναζί Κλαους Μπάρμπι και των τρομοκρατικών υποθέσεων του 2015.

Με βάση τη νέα νομοθεσία για να επιτραπούν οι φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις κλπ. θα πρέπει προηγουμένως να υποβληθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης που θα γνωμοδοτεί, ενώ την τελική απόφαση θα την λαμβάνει το αρμόδιο Δικαστήριο. Κριτήριο για την παροχή της άδειας είναι η κινηματογράφηση να έχει στόχο «δημοσίου ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού, ενημερωτικού, πολιτιστικού ή επιστημονικού χαρακτήρα».

Σε ό,τι αφορά τη διάδοση της εικόνας, αυτή θα επιτρέπεται μόνο με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων. Αλλοιώς θα υφίσταται υποχρεωτική απόκρυψη των μη συναινούντων.

Τέλος προβλέπεται και το δικαίωμα στη λήθη που σημαίνει ότι κανένα στοιχείο αναγνώρισης δεν μπορεί να μεταδοθεί έπειτα από πέντε χρόνια από την πρώτη μετάδοση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία,gallia