Η κακοκαιρία «δείχνει» τα δόντια της: Νέο μήνυμα από το 112, υπερχείλισε ο Αχέροντας, «φούσκωσε» ο Πηνειός, εκκενώθηκε οικισμός στο Αγρίνιο

Μεγάλος όγκος νερού έχει πέσει στην Ήπειρο, ο Πηνειός βρίσκεται στα όρια του, προληπτική εκκένωση και σε χωριό του Αγρινίου τα μέχρι τώρα προβλήματα της κακοκαιρίας, νέο 112 στην Αχαια

Η κακοκαιρία - εξπρές που σαρώνει την Ελλάδα το Σάββατο έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις της στα δυτικά της χώρας, με ισχυρές καταιγίδες να σημειώνονται από τα ξημερώματα σε όλη την Ήπειρο, στην Πελοπόννησο αλλά και στην κεντρική Ελλάδα.

Νέο Μήνυμα από το 112 σε Αχαια

Νέα επείγουσα ειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη από το 112 το μεσημέρι του Σαββάτου (11/12) στους πολίτες που κατοικούν και βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως και σε άλλες περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με οδηγίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας.

Μέσω του μηνύματος, οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για υψηλό κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Παραμείνετε σε ασφαλή σημεία. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Προληπτική εκκένωση σε οικισμό στο Αγρίνιο

Στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου προχωρά ο Δήμος Αγρινίου σύμφωνα με το Agrinionews.

Η απόφαση ελήφθη λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχία αν και προς το παρόν δεν έγιναν αναφορές για ζημιές.

Ο συγκεκριμένος οικισμός είχε εκκενωθεί προληπτικά και στην πρόσφατη κακοκαιρία «Μπάλλος».

Η βροχόπτωση παραμένει ωστόσο σφοδρή στην Αιτωλοακαρνανία με δυσχέρειες να εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου από την συγκέντρωση υδάτων.

Πλημμύρισε o Αχέροντας

Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, σύμφωνα με το epirusgate.gr, ο ποταμός Καλαμάς και ο Αχέροντας βρίσκονται στα όρια της υπερχείλισης. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην Αμμουδιά, άλλωστε, σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού.

{https://youtu.be/CMQajnrUCFk}

Τρίκαλα: Καταπτώσεις βράχων και νερά στο οδόστρωμα - Ανεβαίνει η στάθμη των ποταμών
Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία. «Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» τονίζει ο κ. Μιχαλάκης, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων με επικεφαλής τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη βρίσκονται σε επιφυλακή κατά μήκος του ποταμού έτσι ώστε να αποφευχθεί ο, ορατός, κίνδυνος υπερχείλισης. Σε επιφυλακή βρίσκεται και η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων καθώς και ο Ληθαίος ποταμός αρχίζει να φουσκώνει επικίνδυνα.

{https://youtu.be/zHxHh7iMTNk}

Χωρίς ρεύμα το κέντρο της Κέρκυρας

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σε αρκετες περιοχές στο κέντρο της Κέρκυρας λόγω βλάβης σε καλώδιο στην οδό Κύπρου. Τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση.

Επιπλέον, πολλές περιοχές του κεντρικού Δήμου βρίσκονται χωρίς ηλεκτροδότηση για πολλές ώρες.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι πολλά και εκτεταμένα, καθώς λόγω των ισχυρότατων ανέμων έχουν προκληθεί βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Η κακοκαιρία από ψηλά - Εικόνα από δορυφόρο

Εικόνα από το βαρομετρικό χαμηλό που πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας παρουσιάζει το meteo.gr

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η θέση του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού (με “L”) καθώς και οι νεφικοί σχηματισμοί που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χώρου στις 08:00 τοπική ώρα.

Πού σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί του Σαββάτου 11/12. Όπως φαίνεται σε αυτόν τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που τροποποιήθηκε χθες σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για σήμερα ήταν πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Παράλληλα στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Μάλιστα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μήνυμα στο 112 καλώντας τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

{https://twitter.com/112Greece/status/1469364809800036362?s=20}

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Keywords
Τυχαία Θέματα