Η πρώτη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Η ομιλία Κασσελάκη, οι συνεργάτες, η στάση των «απέναντι» και ο απών Τσίπρας

Μπορεί η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Φίλη την Τρίτη να αποτέλεσε την επικύρωση μιας ολιγοήμερης «ανακωχής» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στις 16:30 θα είναι ένα κρίσιμο επεισόδιο της εσωκομματικής διελκυστίνδας, αλλά και της πορείας διαμόρφωσης της καινούργιας φυσιογνωμίας της Κουμουνδούρου μετά την εκλογή νέα

ηγεσίας.

Και αυτό, διότι στη συνεδρίαση αναμένονται αρκετές και σημαντικές εξελίξεις: Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, οι αποφάσεις του για τη στελέχωση των υπόλοιπων θέσεων του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (Γραμματέα, Συντονιστή, Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων), αλλά και ενδεχόμενες ομιλίες προσώπων από την πλευρά όσων στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό αύριο, αλλά όχι στην συγκεκριμένη ομιλία, να ανακοινωθούν από τον κύριο Κασσελάκη οι επιλογές του για τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή (Οικονομικών, Άμυνας, Πολιτισμού κτλ), για τους οποίους δεν απαιτείται η τυπική έγκριση της Κ.Ο.

«Αποκαλυπτήρια» για το επιτελείο του νέου προέδρου

Σήμερα, στις 16:30, λοιπόν, θα μάθουμε τι θα γίνει με πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει σθεναρά έως τώρα, όπως ο Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία πιθανότατα θα αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ο.

Επίσης, ο Νίκος Παππάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ενώ μάλλον το αντίθετο προμηνύεται για τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος αναμένεται να αρνηθεί μια σχετική θέση, ακόμη κι αν του προταθεί (είχε στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου).

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη θα καθορίσουν αποφασιστικά τον χαρακτήρα του επιτελείου με το οποίο θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, έως τώρα, δεν έχει συγκροτηθεί ούτε ο λεγόμενος «πρωινός καφές», δηλαδή η στενή ομάδα παραγωγής πολιτικής σε καθημερινό επίπεδο, αλλά ούτε και το περιβάλλον εμπίστων στελεχών, με τα οποία θα χαράσσει στρατηγική.

Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στον κύριο Κασσελάκη, αυτά θα ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες και αφού θα έχει λυθεί η εξίσωση του προεδρείου της Κ.Ο. και των επικεφαλής των Τομέων.

Ομιλία σε ενωτικό κλίμα ενόψει αυτοδιοικητικών

Εξίσου σημαντική θα είναι και η ομιλία που θα εκφωνήσει ο κύριος Κασσελάκης προς την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προγραμματίζονταν να έχει τηλεοπτική κάλυψη, όπως και αυτή του επικεφαλής της Κ.Ο., Σωκράτη Φάμελλου.

Θα πρόκειται, άλλωστε, για την πρώτη επίσημη ομιλία του μετά την εκλογή στη θέση του προέδρου του κόμματος, αλλά και τη μόνη μετά από εκείνη στο Διαρκές Συνέδριο, στο οποίο επικυρώθηκε η υποψηφιότητα του.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, θα είναι μια ομιλία σε έντονα ενωτικό κλίμα, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ολόκληρου του κομματικού μηχανισμού ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται, επίσης, να ξεκαθαριστεί σε αυτή ότι οι διαδικασίες των οργάνων του κόμματος θα ακολουθήσουν «αυτονόητα» τον καθιερωμένο οδικό χάρτη που προβλέπεται, δηλαδή αρχικά συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και στη συνέχεια της Κεντρικής Επιτροπής.

Ερωτηματικό για ομιλίες από την άλλη πλευρά

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό το κάλεσμα ενότητας θα βρει θερμή ανταπόκριση από άλλες πλευρές του κόμματος και ιδίως από εκείνη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα από όσους είχαν στηρίξει τις υποψηφιότητες της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στελέχη αυτής της πλευράς δεν αποκλείεται να λάβουν τον λόγο και να μιλήσουν σε ύφος το οποίο μάλλον δεν θα είναι αντίστοιχο με αυτό του νέου προέδρου, αλλά αναμένεται να περιέχει αιχμές. Εξίσου ηχηρό θα είναι το μήνυμα τους αν δεν ζητήσουν τον λόγο, με δεδομένο ότι ορισμένοι έχουν τηρήσει εκκωφαντική σιωπή μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Χωρίς τον Α. Τσίπρα η συνεδρίαση της Κ.Ο…;

Τέλος, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Dnews», στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν όντως επιβεβαιωθεί αυτό το ρεπορτάζ, τότε η απουσία του πρώην προέδρου του κόμματος, δεν θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως η καλύτερη ένδειξη πανστρατιάς και ενότητας.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κ Ο, ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη, Τσίπρας,k o, syriza, kasselaki, tsipras