Η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου ανεβάζει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, μετά από σχετικές δηλώσεις όλο και περισσότερων κυβερνητικών στελεχών.

Τρεις φορές μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχουν αφήσει ορθάνοιχτο το ενδέχομενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ πλέον όλο και περισσότεροι γαλάζιοι βουλυτές τίθεντε υπέρ μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Η αρχή έγινε το Σάββατο, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε πως «η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει

τώρα πολύ πιο έντονη και πιο απαιτητική απ’ ό,τι προηγουμένως» και «αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς».

Ακολούθησε η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, το πρωί της Δευτέρας, στην οποία με σαφήνεια άφηνε ανοικτό «παράθυρο» για αλλαγή του εκλογικού νόμου:

«Αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός», ανέφερε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης, για να προσθέσει ωστόσο, πως «εξαιτίας της τοξικότητας στο πολιτικό κλίμα καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες».

Οταν ένα κόμμα, πολύ σημαντικό στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ, έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική;

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το θέμα του εκλογικού νόμου είναι ανοικτό, εξαρτάται πρώτα από τον Πρωθυπουργό αλλά και από τις πολιτικές δυνάμεις αν θα συζητηθεί ουσιαστικά».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για παραδοχή ήττας από την ΝΔ, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει επιλέξει να σκάψει το λάκκο όπου όπου στο τέλος θα πέσει μέσα ο ίδιος. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δε πρέπει να κινηθεί με γνώμονα το κομματικό όφελος, αλλά με γνώμονα τις αρχές του».

Η συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο αποτελεί εκτροπή, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη θεσμικό ατόπημα και την εκτροπή με τη συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Καβγάς Σκανδαλίδη – Χαρακόπουλου στη Βουλή

Μάλιστα, οι εντάσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μεταφέρθηκαν σήμερα στη Βουλή, όπου «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» Κώστας Σκανδαλίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλώντας στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για κατάργηση ουσιαστικά της δημοκρατίας καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύει σε ένα άλλο κόμμα να έχει τελείως διαφορετική άποψη για τη διακυβέρνηση και την πολιτική σταθερότητα.

«Δεν ξέρω για τις δημοσκοπήσεις αν αποτυπώνουν τη πραγματική εικόνα, αλλά σίγουρα τις έχετε ως εργαλείο. Θέλει η κυβέρνηση, άκουσον- άκουσον να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τώρα, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Άρχισαν οι προειδοποιητικές βολές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

Στον Κώστα Σκανδαλίδη απάντησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος - τονίζοντας ότι η συζήτηση για μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου οφείλεται στην «άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά από τον κ. Ανδρουλάκη που λέει ότι δεν θα σεβαστεί την λαϊκή εντολή, δεν θα δεχόταν τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η χώρα θα έμπαινε σε πολιτική αστάθεια έχοντας και τον γείτονα εξ ανατολών. Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις γρήγορα».

#ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ_ΝΟΜΟΣ #ΑΛΛΑΓΗ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΣΥΡΙΖΑ #ΠΑΣΟΚ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου ανεβάζει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο,