Καναβός για Μόρια: Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για αντιμετώπιση των κρουσμάτων

«Οι πρόσφυγες μετά την πυρκαγιά βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη, κάποιοι έχουν προχωρήσει προς την πόλη της Μυτιλήνης αλλά τους έχουν αποκλείσει την πρόσβαση». Πώς περιγράφει την κατάσταση στη Λέσβο ο δικηγόρος Αστέριος Καναβός της οργάνωσης Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο.

Σε δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στη Λέσβο ο δικηγόρος Αστέριος Καναβός της οργάνωσης Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο

σε συνομιλία του με τo Dikaiologitika News και εξηγεί «Από πληροφορίες που έχω από πρόσφυγες εντολείς μας ο περιφραγμένος χώρος του ΚΥΤ της Μοριας και οι υποδομές του που χωράει 3000 περίπου ανθρώπους έχει καταστραφεί κατά ποσοστό περίπου 90%, καθότι έχει καεί. Αυτό σημαίνει ότι η καταστροφή είναι ολοσχερής. Ο χώρος μόνο έξω από το ΚΥΤ όπου υπάρχουν σκηνές στους ελαιώνες και πρόχειρα παραπήγματα φαίνεται ότι δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς» λέει ο κ. Καναβός και στη συνέχεια περιγράφει την κατάσταση των προσφύγων.

«Οι πρόσφυγες μετά την πυρκαγιά βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη, κάποιοι έχουν προχωρήσει προς την πόλη της Μυτιλήνης αλλά τους έχουν αποκλείσει την πρόσβαση. Αυτή την ώρα στερούνται βασικών αναγκών, νερού, φαγητού, ρουχισμού καθώς τα υπάρχοντα τους έχουν καεί. Έχω πληροφορηθεί ότι έχει φτάσει μια εταιρεία κέτερνιγκ προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των αιτούντων. Επίσης ειδική μέριμνα αφορά τα περίπου 408 ασυνόδευτα παιδιά προκειμένου να εντοπιστούν και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και από εκεί εκτός Ελλάδας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ανακοίνωσε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς».

Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς και τις πληροφορίες που θέλουν πρόσφυγες να βάζουν φωτιά αντιδρώντας στην παράταση της καραντίνας μετά την εμφάνιση νέου κρούσματος κορονοϊού ο κ. Καναβός αναφέρεται στην απουσία οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

«Δεν γνωρίζω τα αίτια της καταστροφής. Τα αίτια διερευνούνται από τις αρχές. Όσα πάντως, έγιναν στη Μόρια έρχονται να επιβεβαιώσουν πολλές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, και άλλων που παρέχουν νομική συνδρομή, όπως η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, για την έλλειψη σχεδιασμού ώστε να αντιμετωπιστεί το υγειονομικό πρόβλημα με τα κρούσματα covid στο ΚΥΤ. Από τον Μάρτιο ωστόσο, δεν υπήρξε οργανωμένη αντιμετώπιση. Αυτό αποδείχτηκε στη συνέχεια καθώς η μόνη οργανωμένη κλινική που λειτουργούσε σε χώρο εξω απο το ΚΥΤ της Μοριας, αυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που ήταν πλήρως εξοπλισμένη σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς, και μηχανήματα , με ειδικούς χώρους καραντίνας και απομονωσης σε περιπτωαη θετικού κρουσματος, έκλεισε μετα τημ επιβολή υψηλου διοικητικου προστίμου. Η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντικαταστάθηκε με άλλη κλινική η οποία ωστόσο δεν είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία και απ οσο γνωρίζω με επιφυλαξη είχε σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καναβός, Μόρια,kanavos, moria