Καθηγητής Ζερεφός στο Dnews για κυκλώνα Daniel: Οι τοπικοί άρχοντες να σέβονται τους νόμους!

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η έκταση και η συχνότητα εμφάνισης των ακραίων φαινομένων δεν θα ήταν έτσι αν ο άνθρωπος δεν είχε επηρεάσει την αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας καίγοντας ορυκτά καύσιμα.

Άρα ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητος», σχολιάζει στο Dnews ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός και συνεχίζει:

«Ο κυκλώνας Daniel ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα 300-400 χρόνια. Τα ύψη βροχής του κυκλώνα

Daniel ήταν τριπλάσια από τον κυκλώνα “Ιανό” το Σεπτέμβριο του 2020.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε συχνότερη εμφάνιση ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων. Η αιτία του φαινομένου είναι η υπερθέρμανση της θάλασσας που παρατηρήθηκε φέτος, με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό ωκεανό να ξεπερνάει τους δύο βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά το παρελθόν η αντίστοιχη αύξηση ήταν μικρότερη.

Η θάλασσα συσσωρεύει τη θερμότητα και στη συνέχεια εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με υδρατμούς από την εξάτμιση. Όταν η ατμόσφαιρα έχει υπερθερμανθεί μπορεί να δεχθεί μεγάλη ποσότητα υδρατμών, οι οποίοι υπό συνθήκες θα συμπυκνωθούν και θα τροφοδοτήσουν αστάθεια. Δηλαδή, αν έχει πολλούς υδρατμούς και πολλή ζέστη, η θάλασσα μπορεί να προφέρει την ενέργεια που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ισχυρή καταιγίδα όπως ο Daniel».

Σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, στη Θεσσαλία κάποιου είδους επαναφορά στο τοπίο θα υπάρξει, όμως μετά από μια τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα στην περιοχή.

Ωστόσο, η καταιγίδα Daniel και οι συνέπειές της κατέδειξαν τη σημαντική ανάγκη για άμεσες δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή:

«Για παράδειγμα, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν όλοι οι χάρτες επικινδυνότητας στα ποτάμια, στα ρυάκια, στα ρέματα για να σχεδιαστούν τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα.

Επανασχεδιασμός απαιτείται και στα προγράμματα πολιτικής προστασίας, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν και καλύτερες δράσεις ενημέρωσης του κόσμου για την αντίδραση σε ακραία φαινόμενα.

Οδηγίες για τους πολίτες υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να γίνουν πιο σαφείς, πιο κατανοητές και να διαδοθούν περισσότερο. και βέβαια, πρέπει οι τοπικοί άρχοντες και οι κάτοικοι να μάθουν να σέβονται τους νόμους!», καταλήγει ο καθηγητής Ζερεφός

#ΖΕΡΕΦΟΣ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καθηγητής Ζερεφός, Dnews, Daniel,kathigitis zerefos, Dnews, Daniel