«Καθημερινότητα και Αυτοδιοίκηση: έννοιες συνδεδεμένες»

Με την σημερινή ευκαιρία έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2019 οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένα σημεία σχετικά με τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας:

O ρόλος της Αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού (Δήμοι) και του δεύτερου βαθμού (Περιφέρειες) υπήρξε σημαντικός και καθοριστικός τα τελευταία χρόνια και κυρίως τα χρόνια της κρίσης.

Επίσης, η Αυτοδιοίκηση και όταν λέμε Αυτοδιοίκηση εννοούμε

τους Αιρετούς (Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Περιφερειακούς, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους), τους εργαζόμενους όλων των φορέων καθώς και όλους τους εθελοντές εκείνους που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στις διάφορες δομές είναι η βάση της κρατικής δομής, είναι ο πρώτος αποδέκτης των μηνυμάτων της κοινωνίας, αφού ο πολίτης εκεί βρίσκει διέξοδο να εκφραστεί.

Στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε δύο μήνες θα εμπλακούν είτε ως Υποψήφιοι είτε ως υποστηρικτές Συνδυασμών και Υποψηφίων ένα μεγάλο και ισχυρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα θα εκφραστούν τοπικές τάσεις που απαιτείται να αξιολογηθούν.
Μέσα από αυτές τις διαδικασίες των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών θα αναδειχθούν θέματα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν και να δοθούν λύσεις ουσίας, γιατί σίγουρα πολλά από αυτά ταλανίζουν χρόνια τις τοπικές κοινωνίες.

Θα πρέπει να προσεχθεί οτι, οι τοπικές κοινωνίες θα γίνουν δέκτες πολλών προγραμμάτων και υποσχέσεων από Δημοτικές και Περιφερειακές Παρατάξεις ενώ θα λάβουν χιλιάδες βιογραφικά σημειώματα υποψηφίων προκειμένου να κάνουν την τελική τους επιλογή με κριτήρια την επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την Αυτοδιοίκηση ανοίγει και τον κύκλο της προεκλογικής περιόδου και των επερχόμενων Εθνικών Εκλογών, αφού θέματα που θα απασχολήσουν τις τοπικές κοινωνίες θα είναι θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που θα απασχολήσουν τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις σκέψεις οδηγούν σε τρία βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι συνδεδεμένος με την λειτουργία της κεντρικής διοίκησης και αποτελεί τη βάση της λειτουργίας του κράτους μας αλλά και της δημοκρατίας μας.

Δεύτερον, η ατζέντα των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα θέματα που θα συζητηθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως για παράδειγμα τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών, της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, των υποδομών, των συγκοινωνιών, του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Τρίτον, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να ακούσουμε τον πολίτη και να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα του. Σε μια σχέση αλληλοσεβασμού και συνεργασίας για να επαναδιατυπώσουμε τους όρους με τους οποίους θα φτιάξουμε πόλεις βιώσιμες στο μέλλον και κατ’ επέκταση θα βάλουμε τις βάσεις για την επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Βασίλης Σπανάκης είναι Οικονομολόγος, Πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Υποψήφιος Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Β’ Αθηνών (Νότιος Τομέας) και έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στα Eklogikanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα