Κινέζοι ερευνητές προβλέπουν την καρδιακή προσβολή με μια εικόνα

Η ραδιομική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση των δυνητικά ευάλωτων αθηρωματικών πλακών και στην ανίχνευση ασθενών υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια τεχνική ανάλυσης εικόνας που ονομάζεται ραδιομική για να προβλέψουν μελλοντικά καρδιακά συμβάντα όπως καρδιακές προσβολές, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Radiology. Τα Radiomics (ραδιομική) είναι μια μέθοδος που εξάγει μεγάλο αριθμό χαρακτηριστικών υφής και σχήματος ασθενειών από ιατρικές εικόνες χρησιμοποιώντας αλγόριθμους χαρακτηρισμού δεδομένων. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μοντέλων

τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να υποστηριχτεί η λήψη κλινικών αποφάσεων.

Η στεφανιαία νόσος συνδέεται με τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα της αρτηρίας που είναι ευάλωτη σε ρήξη. Παρότι αυτές οι ρήξεις είναι η αιτία των περισσότερων καρδιακών προσβολών, εν τούτοις είναι δύσκολο να προβλεφθεί που και πότε θα συμβούν.

Ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν ένα μοντέλο ραδιομικής που χρησιμοποιεί πληροφορίες από εικόνες στεφανιαίας αξονικής αγγειογραφίας για να αξιολογήσει την ευπάθεια της αθηρωματικής πλάκας. Ανέπτυξαν το μοντέλο πάνω σε δεδομένα σε 299 ασθενών και στη συνέχεια το μελέτησαν σε 708 άτομα με υποψία στεφανιαίας νόσου.

Το μοντέλο επέτρεψε την ανίχνευση ευάλωτων πλακών που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά ανεπιθύμητα καρδιακά συμβάντα, όπως καρδιακές προσβολές. Μια υψηλή ραδιομική υπογραφή συσχετίστηκε ανεξάρτητα με αυτά τα συμβάντα κατά τη διάρκεια μιας μέσης τριετούς παρακολούθησης.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ενθαρρυντικά και συναρπαστικά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Long Jiang Zhang, MD, PhD, από το Τμήμα Ακτινολογίας στο Νοσοκομείο Jinling, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nanjing στην Κίνα. «Η ραδιομική αποδείχθηκε μια πιο ακριβής προσέγγιση για την ανίχνευση ευάλωτων πλακών σε σύγκριση με τις συμβατικές ανατομικές παραμέτρους της στεφανιαίας CT αγγειογραφίας».

Σύμφωνα με τον Δρ Ζανγκ, η ραδιομική υπογραφή θα ήταν εύκολο να προστεθεί στην κλινική πράξη, όπου θα μπορούσε να αξιολογήσει δυνητικά ευάλωτες πλάκες και να βοηθήσει στον διαχωρισμό των ασθενών υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα μοντέλο ραδιομικής από διαφορετικούς τύπους σαρωτών και από πολλούς προμηθευτές. Σχεδιάζουν επίσης μια μεγαλύτερη πολυκεντρική μελέτη με 10.000 ασθενείς.

«Με την υποστήριξη μεγάλων μελετών παρατήρησης και τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, η ραδιομική μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της λήψης κλινικών αποφάσεων και στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών στο μέλλον», είπε ο Δρ Zhang.

#ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ #ΚΑΡΔΙΑΚΗ_ΠΡΟΣΒΟΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα