Κόλαση φωτιάς σε Δερβενοχώρια, Σαρωνίδα και Λουτράκι -Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα τρία πύρινα μέτωπα

Η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών είναι δραματική. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη στα Δερβενοχώρια, ενώ στη Σαρωνίδα γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, όπως και στο Λουτράκι.

Όλα δείχνουν ότι η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη, για τα τρία μέτωπα τις φωτιάς σε Λουτράκι, Σαρωνίδα και Δερβενοχώρια. Λίγο λεπτά πριν τις 21:00 τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να πετούν, και έτσι στη μάχη με τις φλόγες είναι πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή, χειρότερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στα Δερβενοχώρια, καθώς υπάρχει ο φόβος να ξεφύγει η πυρκαγιά και να πάει προς Πάρνηθα.

Ένα καλό νέο είναι

ότι ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς, αυτό στο Καπαρέλλι Βοιωτίας οριοθετήθηκε, αλλά στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής σε περίπτωση αναζωπύρωσης.

Πώς θα κινηθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής τη νύχτα

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ τα εναέρια μέσα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως.

Παράλληλα, η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει στις επόμενες ώρες και θα συνεχιστεί όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ό,τι αφορά τα Δερβενοχώρια, η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε δασική έκταση με τις επίγειες δυνάμεις να έχουν ενισχυθεί από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 9 επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία.

Σημειώνεται πως αύριο ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς παραμένει σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα (4) και για αυτό η Πυροσβεστική είναι σε γενική επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει δοθεί εντολή να κλείσουν όλα τα περιαστικά δάση, άλση κλπ.

Φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις σημερινές πυρκαγιές ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 - 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας). Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Πρώτο μας μέλημα η ανθρώπινη ζωή -Τάχιστα οι αποζημιώσεις»

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από όλους να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε ότι το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, ενώ διαβεβαίωσε τους πληγέντες ότι «ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Στις φλόγες σπίτια και οχήματα σε όλα τα πύρινα μέτωπα

Στο Λουτράκι, πολλά είναι τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες, με τους κατοίκους να μην ακολουθούν τις οδηγίες εκκένωσης που είχαν δοθεί και να μένουν στο σημείο προκειμένου να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες με ό, τι μέσα είχαν διαθέσιμα.

Η ίδια τραγική εικόνα επικρατεί και στην φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά, όπου πλέον σπίτια και αυτοκίνητα καίγονται σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο. Στη λεωφόρο Αναβύσσου, στα Καλύβια και στην περιοχή Τραμπούρια οι πύρινες γλώσσες καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους.

Έκτακτη διυπουργική στο Μέγαρο Μαξίμου

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, και η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 16 εναέρια μέσα επιχειρούσαν στη Σαρωνίδα, τα οποία σταμάτησαν στις 21.00 το βράδυ.

Την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα τη δώσουν επίγειες δυνάμεις.

Στο Λουτράκι γίνεται προσπάθεια να αναχαιτιστεί η φωτιά και να μην περάσει την εθνική οδό στα νότια, να μην πάει δηλαδή στους οικισμούς.

Το βάρος κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πέσει εκεί, με πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ήπειρο και την Στερεά Ελλάδα να ενισχύουν τις τοπικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία απαγορεύεται καθόλη τη νύχτα και για όσο χρειαστεί στην εθνική οδό από την Κινέτα μέχρι την Κόρινθο.

Στα Δερβενοχώρια, επιχειρούσαν 9 εναέρια μέσα τα οποία σταμάτησαν στις 21.00 και το έργο συνεχίζουν οι επίγειες δυνάμεις.

Οι αρμόδιοι φορείς έχουν δώσει χρήσιμα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να καλούν οι πολίτες για οδηγίες και βοήθεια, στο 213 1510903 και 213 1510953.

Έκκληση για αδέσποτα και ζώα συντροφιάς

Αρκετά ζωάκια ήταν αυτά που πέθαναν ή κινδύνευσαν από τις φλόγες.

Δεκάδες ζώα συντροφιάς εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους όταν οι ίδιοι εκκένωσαν τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανά.

Η ειδική γραμματεία προστασίας των ζώων συντροφιάς κάνει έκκληση τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και σε τρίτους που θα δουν ζώο να βρίσκεται σε κίνδυνο, είτε να το πάρουν μαζί τους είτε να καλούν τις αρμόδιες Αρχές.

Στα Κύθηρα έφτασε ο καπνός από την φωτιά στον Κουβαρά

Ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά έχει φτάσει μέχρι τα Κύθηρα, όπως φαίνεται από δορυφορική εικόνα που έδωσαν στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αλλά και το EUMETSAT.

Με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκε το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στον Κουβαρά και επεκτάθηκε έως την Ανάβυσσο και το Λαγονήσι, ενώ -όπως ανακοίνωσε το meteo.gr- ο καπνός μεταφέρθηκε περισσότερο από 200 χλμ.

Δείτε εδώ το πώς ταξίδεψε ο καπνός.

#ΦΩΤΙΑ #ΚΟΥΒΑΡΑΣ #ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ #ΣΑΡΩΝΙΔΑ #ΛΟΥΤΡΑΚΙ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΛΑΓΟΝΗΣΙ #ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόλαση, Δερβενοχώρια Σαρωνίδα, Λουτράκι -Ολονύχτια,kolasi, dervenochoria saronida, loutraki -olonychtia