«Κόντρα» κυβέρνησης με Αστεροσκοπείο Αθηνών και αμφισβήτηση Copernicus για τις καμένες εκτάσεις στον Έβρο

Η τεράστια δασική καταστροφή με τις πυρκαγιές του Έβρου -που μαίνονται για δέκατη ημέρα- προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση αλλά και μία πρωτόγνωρη αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων από υπουργούς της κυβέρνησης.

Πρώτα, η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 25/08. Η αποτίμηση της έκτασης των καμένων περιοχών «δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα,

σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης», σχολίασε το υπουργείο, απαντώντας επί της ουσίας στα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus μέσω του δορυφόρου Sentinel.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου -η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά- ξεπερνούσε τα 720.000 στρέμματα (έως την 23.08.2023, 12:19 τοπική ώρα).

{https://twitter.com/CopernicusEMS/status/1694643392863465488?s=20}

Υιοθετώντας τον ορισμό μιας μέγα-πυρκαγιάς ως μιας πυρκαγιάς που ξεπερνά σε έκταση τα 100.000 στρέμματα, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρουσίασε στις 24/08 τις μέγα-πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα από το 2002 έως και το 2023. Πρόκειται για συνολικά 16 μέγα-πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν περισσότερα από 4.200.000 στρέμματα, ουσιαστικά από το 2007 και έπειτα. Μεταξύ αυτών, η δασική πυρκαγιά στον Έβρο αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη σε έκταση μέγα-πυρκαγιά των τελευταίων 21 ετών στην Ελλάδα. Ακόμα, το καλοκαίρι του 2023 στην Ελλάδα, είχαμε 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, αλλά ταυτόχρονα αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 195%.

Σήμερα, 28/08, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο OPEN ρωτήθηκε για τα παραπάνω ευρήματα και απάντησε: «Αυτό είναι προπαγάνδα των αριθμών. Ο αριθμός των πυρκαγιών δεν έχει να κάνει με το μέγεθος των πυρκαγιών. Μία μέγα-φωτιά μπορεί να κάψει τα πάντα, ενώ δεν υπάρχουν άλλες φωτιές γύρω».

«Αυτά που ακούγονται εδώ, στις άλλες χώρες δεν ακούγονται [...] Δεν αμφισβητώ τι λένε οι επιστήμονες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί καίγεται η Τενερίφη για 10η μέρα, ψάχνω στα ισπανικά αντιπολιτευόμενα Μέσα και δεν υπάρχει λέξη. Δεν γίνεται αυτή η συζήτηση», πρόσθεσε η υφυπουργός.

{https://www.youtube.com/watch?v=_yebK4l-I9w}

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεότερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπισης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας.

Παρακολουθεί με πολλές 100αδες επίγειους μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα όλη την Ελληνική επικράτεια και το διάστημα, καταγράφοντας ανάμεσα σε άλλα τις συνθήκες που προκαλούν φυσικές καταστροφές όλων των τύπων και τα αποτελέσματα τους.

Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

"Με επιθέσεις στους επιστήμονες η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για την καταστροφή»

Ο Έβρος καίγεται για δέκατη ημέρα με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κρύψει τις ευθύνες της, ακόμη και με επιθέσεις στους επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Σήμερα, η κυρία Βούλτεψη, μιλώντας για «προπαγάνδα των αριθμών», δεν δίστασε να επιτεθεί στο Αστεροσκοπείο Αθηνών για τα στοιχεία του Meteo, σύμφωνα με τα οποία με τις μισές μεγάλες δασικές πυρκαγιές φέτος κάηκε τριπλάσια έκταση σε σχέση με την περίοδο 2002-2022.

Είχε προηγηθεί βέβαια ο κ. Σκυλακάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.

Κανένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπλοκή των επιστημόνων. Ωστόσο, στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να τους ακούσει, επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης μαζί τους".

#ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ_ΑΘΗΝΩΝ #ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #COPERNICUS #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΣΟΦΙΑ_ΒΟΥΛΤΕΨΗ #ΘΕΟΔΩΡΟΣ_ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ #ΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα