Κορονοϊός: Ανησυχία των ειδικών για τις μεταλλάξεις, τρία κρούσματα στην Κρήτη με νέο στέλεχος του ιού

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς παρά τη σταδιακή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού ανησυχούν τους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Οι μεταλλάξεις προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ένα νέο «κύμα», ενώ η χώρα αρχίζει και βλέπει φως στην άκρη του τούνελ και οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Εκτός από τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας,

την Τετάρτη 2 Ιουνίου για πρώτη φορά στη χώρα μας εντοπίστηκε στέλεχος το οποίο μέχρι τώρα είχε εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη απαρτίζεται από έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας. Κρούσματα του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από τρία κρούσματα. Μάλιστα, η ανησυχία των ειδικών εντείνεται για το αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Σουρβίνος: «Τα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης δεν είναι εισαγόμενα, καθώς αφορούν Κρητικούς και όχι τουρίστες.

Συγκεκριμένα,τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο και Βιάννο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Cretalive ο καθηγητής, ενώ η διαδικασία της ιχνηλάτησης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν είμαστε ανήσυχοι, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια».

Τέλος, κάλεσε «να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο εμβολιασμός συνιστά «εμπόδιο» στον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα