Κορονοϊός: Η απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα», ο στόχος για το τείχος ανοσίας και το «Freedom Pass» στους νέους (βίντεο)

«Στοίχημα» για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να πειστούν οι επιφυλακτικοί με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού πριν από την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία ανησυχεί παγκοσμίως. Γιατί επιλέχτηκαν οι νέοι για το «Freedom Pass».

Ο αγώνας δρόμου της ελληνικής κυβέρνησης και των επιστημόνων, ώστε να πειστούν οι πολίτες εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί και να σπεύσουν έγκαιρα να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, συνεχίζεται στη χώρα, εν μέσω της ανησυχίας για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. Με βάση τα τελευταία στοιχεία και την Ελλάδα

να υποδέχεται τουρίστες με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι επιστήμονες και στην ενημέρωση της Δευτέρας (29/06) τόνισαν το πόσο σημαντικό είναι η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, μετά και την εμφάνιση της επικίνδυνης μετάλλαξης «Δέλτα» η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχει ήδη επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και έως το τέλος του καλοκαιριού θα είναι η επικρατέστερη στον πλανήτη.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το 90% των νέων λοιμώξεων θα αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού αναμένεται να επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκοσμίως και θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά, όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου .

Την ίδια ώρα, η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» έχει προκαλέσει ανησυχία σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι έως τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ένα ποσοστό 80% εμβολιασμών, ώστε να «χτιστεί» το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να πειστούν οι νέοι να εμβολιαστούν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα (28/06) το freedom pass για τους νέους ηλικίας 18-25 ετών, που έχουν ήδη εμβολιασθεί έστω με τη μία δόση ή σκοπεύουν να εμβολιασθούν, ενώ κίνητρα αναμένεται να δοθούν και σε πολίτες που ανήκουν σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους για τους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή ομάδα, αποκαλύπτουν, άλλωστε, ποιες ηλικίες εμφανίζονται πιο δύσπιστες και επιφυλακτικές απέναντι στα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για τον κορονοϊό. Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, αναμένεται να δοθεί και μεγαλύτερη βαρύτητα.

Έτσι, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 11%, την στιγμή που η πλατφόρμα για το εμβόλιο έχει ανοίξει καιρό. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, έκανε, μάλιστα, έκκληση στους πολίτες και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ώστε να εμβολιαστούν.

Εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Την Τρίτη (29/06) ψηφίζονται, μάλιστα, οι σχετικές διατάξεις στη Βουλή για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν σοβαρή αναπηρία και δεν μπορούν να μετακινηθούν ή πάσχουν από βαριά ψυχική ή νοητική νόσο όπως είναι το Αλτσχάιμερ.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σε 19.462 τεστ 362 νέα κρούσματα και 8 θανάτους από επιπλοκές από το ιό, ενώ 215 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Μετάλλαξη Δέλτα: Στο 95% η κάλυψη μετά από δύο δόσεις εμβολίου, μόλις 30% στην πρώτη

Η μετάλλαξη «Δέλτα», οδηγεί σε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης που θα χρειαστεί για τη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Έτσι από 70% εμβολιασμού που υπολογιζόταν πως θα χρειαστεί το «τείχος» θα φτάσει πλέον το 80%.

Ταυτόχρονα η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην κάλυψη των εμβολιασμένων απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα». Σημείωσε πως η κάλυψη έπειτα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με AstraZeneca και Pfizer φ΄τάνει μέχρι και το 95%, ενώ αντίστοιχα αναμένεται να είναι τα ποσοστά και για Moderna και Johnson & Johnson, ενώ η κάλυψη έπειτα από τη μια μόνο δόση (στα εμβόλια που έχουν δύο) είναι μόλις στο 30%.

Ανοίγοντας την ενημέρωση, η Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Η μετάλλαξη αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, μετατράπηκε σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι αυτή η παραλλαγή».

Επικαλούμενη τον ΠΟΥ η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες: «Το χαρακτηριστικό είναι η υψηλή μεταδοτικότητα 50%-70% μεγαλύτερη από το αρχικό στέλεχος. Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί στα εμβολιαστικά προγράμματα Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Εμφάνισαν εμβολιαστικό πρόγραμμα και πέτυχαν ψηλό ποσοστό ανοσίας. Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας στη χώρα πρότυπο, το 60% δεν είναι επαρκές για την προστασία από τη μετάλλαξη. Η "Δέλτα Μετάλλαξη έχει υψώσει το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία, που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 80%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τα κρούσματα, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Για το Δέλτα Στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις Pfizer 96% και AstraZeneca 92%. Αντίστοιχα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα υπόλοιπα. Η προστασία μετά από μια δόση δεν ξεπερνά το 30%. Επομένως αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Να μη μείνει κανείς ανεμβολίαστος. Όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις. Εντατικοποίηση και καλοκαίρι κάπου δεν ταιριάζουν, είναι η εποχή της χαλάρωσης».

Ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα:

85 και άνω: 69% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού στο 70%
80 με 84 ετών: 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού 71%
75 με 79 ετών: το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού 83%
70 με 74 ετών: 76% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού 77%
65 με 69 ετών: 76% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού 77%
60 με 64 ετών: 70% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού 72%
55 με 59 ετών: 65% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού 68%
50 με 54 ετών: 61% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 64%
45 με 49 ετών: 54% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 60%
40 με 44 ετών: 47% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 53%
35 με 39 ετών: 39% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 43%
30 με 34 ετών: 34% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 40%
25 με 29 ετών: 22% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 33%
18 με 24 ετών: 11% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 20%

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως 3.650.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που φτάνει το 35% του πληθυσμού της χώρας.

Θεμιστοκλέους: Εφικτός ο στόχος του τείχους ανοσίας αρχές Σεπτεμβρίου

Στο 35% ανέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και τα εμβόλια δύο δόσεων των άλλων εταιρειών, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε εφικτό, να φθάνουμε το 80% για το τείχος ανοσίας και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε, με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45% και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί, προσέθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία", που όπως είπε, προχωρά ικανοποιητικά, καθώς με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 54% των πολιτών και οι πλήρως εμβολιασμένοι στα νησιά της επιχείρησης ανέρχονται στο 45%. Ακόμα, αναφέρθηκε και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, καθώς αύριο θα ανακοινωθούν οι ιδιώτες γιατροί, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και οι οποίοι θα πληρώνονται από την Πολιτεία.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο ιδιώτης γιατρός θα πηγαίνει στα σπίτια ανθρώπων με σοβαρά κινητικά προβλήματα ή με σοβαρή νοητική νόσηση, όπως Αλτσχάιμερ, προκειμένου να εμβολιάζει τα άτομα αυτά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Επίσης, θα μπορεί να κάνει εμβολιασμούς στο ιατρείο του.

Θεοδωρίδου: Το 99% των θανάτων στις ΗΠΑ ανεμβολίαστοι – Το «μυστικό όπλο» για τις μεταλλάξεις

To 99% των θανάτων από λοίμωξη κορονοΐου στις ΗΠΑ αφορά ανεμβολίαστους υπογράμμισε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Η προστασία μετά από μια δόση εμβολίου δεν ξεπερνά, ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30% σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε πάντως ότι σε πειραματική φάση είναι η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Πρόκειται, εξήγησε για τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα προσφέρουν ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορονοϊών. «Υπάρχει προοπτική δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών» σημείωσε, με αφορμή τα νέα εμβόλια.

«Στο Ισραήλ και τη Βρετανία εφάρμοσαν εμβολιαστικά προγράμματα πετυχαίνοντας σχετικά υψηλό ποσοστό ανόσιας σε σχετικά γρήγορο διάστημα» διευκρίνισε. Όμως, ξεκαθάρισε η κ. Θεοδωρίδου, το ποσοστό ανοσίας 60% δεν είναι επαρκές από τη Δέλτα μετάλλαξη, καθώς έχει υψώσει ακόμα περισσότερο το τείχος που χρειάζεται, και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%.

Άτομα έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης

Στο ΗΒ παρά το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, επιβεβαιώνοντας την άξια του εμβολιασμού. Τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer με δυο δόσεις προσφέρουν 92% και 96% επίπεδο προστασίας αντίστοιχα για το στέλεχος Δέλτα, ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα εμβόλια ανάλογης τεχνολογίας Johnson & Johnson και Moderna» τόνισε.

«Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν και με τις δυο δόσεις, εξαιρείται το μονοδοσικό εμβόλιο. Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν είναι εφικτή η πρόληψή τους με εμβολιασμούς. Υπάρχουν οι νέοι που ίσως θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους, η δεν έχουν ενημερωθεί, οι οι αναβλητικοί ή όσοι εφησυχάζουν λόγω της καλής πορείας αντιμετώπισης του ιού ή τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης... Είναι καθοριστική η ενημέρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις 2.500 φτάνουν οι «κίτρινες κάρτες»

Ερωτώμενη σχετικά με τις «κίτρινες κάρτες» δηλαδή την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν προκαλέσει τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως έχουν συνταχθεί 5.000» ενώ από αυτές «2.500 αξιολογήθηκαν πως υπάρχει ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι περιπτώσεις αναλύθηκαν σε βάθος και δόθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή των ανεπιθυμήτων ενεργειών».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τα πρώτα προνόμια για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 25 ετών και συγκεκριμένα το freedom pass, την προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την Δευτέρα 28 Ιουνίου 362 νέα κρούσματα και 8 νέους θανάτους ασθενών με κορονοϊό.

Δείτε την ενημέρωση:

{https://www.youtube.com/watch?v=s5EcdtqztK8}

Freedom pass: Τι είναι η προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ - Πώς μπορείτε να το αποκτήσετε και πώς χρησιμοποιείται

Την παροχή προνομίων για τους νέους που κλείνουν την πρώτη δόση εμβολίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είναι το freedom pass που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους νέους 18-25 ετών.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως θα δοθεί μία ψηφιακή κάρτα 150 ευρώ, ένα voucher, η οποία ονομάζεται freedom pass, και η οποία θα δίνεται ανά ΑΜΚΑ κάθε νέου που πηγαίνει να εμβολιαστεί.

Η «επιβράβευση» όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός είναι μια δωροκάρτα 150 ευρώ που θα δοθεί σε όσους νέους 18-25 ετών κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Θα αποθηκευτεί στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού διαθέσιμο πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία σειρά δραστηριοτήτων.

θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία και είσοδο σε χώρους πολιτισμού, θέατρα, συναυλίες, μουσεία. Η διαδικασία θα είναι απλή και η κάρτα θα δημιουργείται αυτόματα με τον ΑΜΚΑ τους. Θα έχει προπληρωθεί από το κράτος και θα εξαντλείται σταδιακά ανάλογα με τη χρήση της.

«Ενθαρρύνουμε νέους 18-25 ετών να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες, δύο τομείς που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Το Freedom Pass θα είναι διαθέσιμο σε γεννηθέντες 1996-2003 που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/21 και 31/12/21.

Η χρεωστική ψηφιακή κάρτα, η οποία αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού, θα είναι αξίας €150, ενώ θα είναι διαθέσιμη εντός του Ιουλίου. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες:

○ Αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές, οδικές μεταφορές
○ Ενοικίαση οχημάτων
○ Καταλύματα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις
○ Ταξιδιωτικά γραφεία
○ Κινηματογράφος
○ Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού
○ Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1409444852547338240?s=20}

Το Freedom Pass μπορείτε να το αποκτήσετε μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και αφού ο ενδιαφερόμενος κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μία ημέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και SMS.

Η κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού, ενώ χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικό εμπόριο και e-shops. Τέλος, «περνάει» ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.

{https://www.youtube.com/watch?v=4YoFGpCqrdU}

Αναλυτικά η παρουσίαση του Freedom Pass

Εξάλλου, η Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε «ωραία κίνηση» την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παροχή προπληρωμένης «κάρτας ελευθερίας» 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται.

«Προσωπικά είχα δύο τηλέφωνα που ήταν πολύ ενθουσιώδη κυρίως για την ποιοτική προσφορά. Θα έχετε δει πως σε όλες τις χώρες έχουν καταφύγει στο να δώσουν ενθάρρυνση για τους εμβολιασμούς, δίνοντας, όμως, εισιτήρια για το ποδόσφαιρο ή στα McDonald's», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα, διότι στα νέα παιδιά νομίζω ότι και το κάθε ευρώ μετράει. Είναι μια ωραία κίνηση», πρόσθεσε.

Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων – Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Από την αρχή που έπεσε στο... τραπέζι το θέμα του εμβολιασμού των εφήβων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, οι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί, όμως πλέον φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος και ήδη αποκαλύπτονται τα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης για το ζήτημα.

Στην επιτροπή εμβολιασμών έχουν ήδη καταρτίσει το πρώτο σχέδιο για το πως και πότε θα εμβολιαστούν και τα παιδιά από 12 ετών και πάνω. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, προτεραιότητα θα έχουν της ηλικίας 16–17 ετών και στη συνέχεια εκείνα 12–15 ετών.

Τα παιδιά θα εμβολιαστούν με εμβόλια Pfizer, ενώ ο εμβολιασμός δε θα είναι υποχρεωτικός. Για να υπάρχει ανοσία τη νέα σχολική χρονιά, θα πρέπει η πλατφόρμα των εμβολιασμών να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο. Όλα θα εξαρτηθούν τόσο από την διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού όσο και από τις μελέτες από άλλες χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμών παιδιών. Παράλληλα, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για να εμβολιαστούν τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Μαγιορκίνης: Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας - Ποιά εμβόλια προστατεύουν από μετάλλαξη Δ

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων στην χώρα μας ρωτήθηκε η καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ερωτηθείς αν τα διαθέσιμα εμβόλια μας καλύπτουν έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, είπε πως τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna είναι λίγα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για τα πιο διαδεδομένα της Pfizer και της Αstrazeneca ενώ οι διαφορές τους είναι μικρές. «Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη και θεωρώ ότι όσοι το έχουν βάλει».

Για το Johnson & Johnson ανέφερε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.

Ερωτηθείς για το νέο πειραματικό εμβόλιο που αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης σημείωσε πως τα εμβόλια που έχουν πολυδύναμο χαρακτήρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και για την γρίπη εδώ και αρκετά χρόνια και είναι αρκετά ελπιδοφόρο για να αντιμετωπίσουμε πολλές νόσους αναπνευστικών συνδρόμων. «Δεν γνωρίζω πόσο κοντά είμαστε για να έχουμε ένα πολυδύναμο αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε ενδεικτικά.

{https://www.youtube.com/watch?v=5creLA9bCUU}

Διεθνής ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

H μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοιού, όπως αναφέρθηκε, «καλπάζει» και θορυβεί όλες τις χώρες. Συγκεκριμένα, στη Ρωσία, με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να φτάνει το 13,3%, τα νέα κρούσματα είναι 21.650. Στη Βρετανία, το ποσοστό του πληθυσμού των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση είναι 84,4%, ενώ τις δύο δόσεις έχει κάνει το 61,9%. Εκεί, τα νέα κρούσματα άγγιξαν τις 18.270. Στην Αυστραλία, με μόλις 14,4% του συνολικού πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, τα νέα κρούσματα -μόνο στην περιοχή του Σίδνεϊ- μέσα σε δύο εβδομάδες ανήλθαν σε 130, από τα συνολικά 312 που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα.

Ενώ η Πορτογαλία βάζει σε καραντίνα 14 ημερών ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία επιτρέπει την είσοδο μόνο σε Βρετανούς που έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προχωρά ένα βήμα παραπέρα: επιδιώκει να μπαίνουν σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών όσοι ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και εάν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times». Για νέα κόντρα Βερολίνου-Λονδίνου κάνει λόγο ο Βρετανικός Τύπος, ενώ το θέμα εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν η Άγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στην εξοχική του κατοικία, την Παρασκευή (25/06).

«Βλέπουμε μια αύξηση των μολύνσεων οπότε είναι λογικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας για μια προσεκτική αλλά μη αναστρέψιμη προσέγγιση, να κάνουμε τις επόμενες τρεις εβδομάδες όσους περισσότερους εμβολιασμούς μπορούμε», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Για τη μετάλλαξη «Δέλτα» που ευθύνεται για την αύξηση των μολύνσεων στη Βρετανία, ο καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Γουόρικ, Λόρενς Γιανγκ, δήλωσε: «Eίναι 60% πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο που κυκλοφορούσε στη Βρετανία, το στέλεχος «Άλφα.» Άρα, είναι πολύ πιο μολυσματικό. Γι΄αυτό είναι ευκολότερο να προσβληθείς κι ευκολότερο να το μεταδώσεις. Ο πλήρης εμβολιασμός με τις δύο δόσεις προστατεύει πολύ κατά του στελέχους Δέλτα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Πορτογαλία θα αντιδράσουν στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, την οποία αναμένεται να στηρίξει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στην Πορτογαλία, το 70% των νέων κρουσμάτων στη Λισαβόνα οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα και οι αρχές προχωρούν σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Στη Ρωσία, αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όπου η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί.

Έντονη ανησυχία επικρατεί και στην Αυστραλία, όπου το μεγαλύτερο του πληθυσμού βρίσκεται σε λοκντάουν ή υπό περιοριστικά μέτρα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Στην Ινδία, εκατοντάδες πτώματα φαίνονται να επιπλέουν στην επιφάνεια του Γάγγη. Είναι θύματα του κορονοϊού που είχαν ενταφιαστεί στις όχθες του ποταμού, σε μικρός βάθος. Οι οικογένειές τους δεν είχαν τα χρήματα να ακολουθήσουν την ινδουιστική τελετή της αποτέφρωσης την περίοδο του Απριλίου και του Μαΐου, κατά την οποία τα θύματα του κορονοϊού στην Ινδία ήταν καθημερινά χιλιάδες.

Keywords
κορονοϊός, freedom, ελλαδα, εμφάνιση, βουλη, Johnson, νέα, ΕΟΔΥ, τεστ, AstraZeneca, pfizer, Moderna, καλοκαιρι, ηπα, ιουνίου, youtube, voucher, αμκα, εισιτήρια, twitter, gov, email, sms, προσφορες, mega, πανελληνιες 2013, ρωσία, μερκελ, times, κυπρος, οφείλεται, μαΐου, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Λιμάνι του Σίδνεϊ, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, οφειλετες δημοσιου, η ημέρα της γης, πανελληνιες, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, αμκα μου, εμβολιο pfizer, voucher, αποτελεσματα, μια ημερα, χωρες, ρωσία, το θεμα, αιτηση, αυστραλια, βημα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, ινδια, ισπανια, ισραηλ, κοντρα, μαλτα, νησια, ξενοδοχεια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, τεστ, ωρα, email, mega, pfizer, youtube, αυξηση, αλτσχαιμερ, ανγκελα μερκελ, αναπηρια, αφορμη, εβδομαδες, βρισκεται, γιατροι, γριπη, δελτα, δευτερα, δειχνει, δοθει, δρομος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εμβολια, ενεργεια, εμβολιο, ενημερωση, ενθαρρυνση, εμφάνιση, εξελιξη, εξοδα, ενοικιαση, εποχη, ετων, ιδια, θεατρα, θεοδωριδου, θετικο, καμπινγκ, κυβερνηση, κυρια, λισαβονα, λοιμωξη, λογο, λορενς, μαΐου, μητσοτακης, μικρο, μοσχα, μπορειτε, μαρια, ομαδα, οφείλεται, οχθες, παιδια, παρουσιαση, ποδοσφαιρο, πετρουπολη, πολιτεια, πορτογαλια, προβληματα, προγραμματα, ραντεβου, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, ταξιδια, τυπος, τι ειναι, υπουργειο υγειας, τριτη, υψηλη, φαινονται, φτανει, ψηφιακη, ψηφιακο, αγωνας, ενωση, εθνικο, freedom, γκικας, gov.gr, gov, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, μεινει, μελετη, ομαδες, πληροφοριες, sms, υγειας
Τυχαία Θέματα