Κύπρος: Δραματική νύχτα στη Λεμεσό με μεγάλες «μάχες» - Ενεργά πύρινα μέτωπα

Συνεχίζουν αδιάκοπες μάχες στη Λεμεσό, στην πρώτη γραμμή πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και εθελοντές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά χωρίστηκε σε δύο τομείς σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών.

Κατά την διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις εργάστηκαν με δημιουργία εγκαταστάσεων σωλήνων νερού για κατασβέσεις σε απρόσιτες περιοχές μετά από διάνοιξη οδών με καδενοφόρα οχήματα.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κεττής σημειώνει πως μεταξύ Φασούλας – Αψιού υπάρχει ενεργό μέτωπο στο οποίο

εργάζονται δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες

Δραματικές οι ώρες για τους κατοίκους των επηρεαζόμενων περιοχών από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά η οποία μέχρι αργά το βράδυ μαινόταν ανεξέλεγκτη και απειλούσε τα χωριά Αψιού, Μαθικολώνη, Απαισιά και Λιμνάτι.

Η αναζωπύρωση της φωτιάς που άρχισε από την Άλασσα, μετατράπηκε σε πύρινο εφιάλτη για δεκάδες κατοίκους οι οποίοι έδιναν μάχες με τις φλόγες, ώστε να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με το cyprustimes, οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που ασταμάτητα προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει κατορθωτό. Μέχρι αργά το βράδυ το επικίνδυνο μέτωπο ήταν αυτό της Αψιού με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό.

Οι αρχές προληπτικά έδωσαν οδηγίες για εκκενώσεις χωριών που απειλούνταν με τους κατοίκους να φεύγουν αναστατωμένοι με κατεύθυνση προς το Λιμνάτι. Εκεί όπου στήθηκε κέντρο υποδοχής με τη συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κοινοτάρχης Απαισιάς: Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, κάτοικοι-εθελοντές δίνουν μάχες με τις φλόγες

Επί τόπου σύσκεψη για φωτιές. Στην Αψιού ο μεγαλύτερος κίνδυνος, Λιμνάτι οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι

Για πρωτόγνωρες καταστάσεις έκανε λόγο μιλώντας χθες βράδυ στη Cyprus Times ο κοινοτάρχης Απαισιάς, Λευτέρης Περικλή. Οι κάτοικοι αναστατωμένοι έτρεχαν να απομακρυνθούν.

Για κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τις 8 το βράδυ, 12 εναέρια μέσα και το Ιορδανικό ελικόπτερο MI 26.

Τα πτητικά μέσα με το πρώτο φως σήμερα άρχισαν ξανά τις ρίψεις νερού, ενώ οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίες και του τμήματος δασών συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειές τους, με την συμβολή του στρατού, εθελοντικών ομάδων, της πολιτικής άμυνας και της αστυνομίας να είναι εξαιρετικά σημαντική.

Έρχονται ενισχύσεις με πτητικά μέσα από Ελλάδα, Λίβανο και Ισραήλ

Όπως έγινε γνωστό η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια για εναέρια μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό rescEU.

Από επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη και Νετανιάχου και επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, επιτεύχθηκε η αποστολή εναέριων μέσων για να συνδράμουν στο έργο πυρόσβεσης. Από την Ελλάδα καταφθάνουν δύο αεροσκάφη τύπου Canadair, ένα ελικόπτερο από τον Λίβανο, ενώ και το Ισραήλ αναμένεται εντός της μέρας να ανταποκριθεί με πυροσβεστικά εναέρια μέσα.

Μιλώντας από το συντονιστικό κέντρο τα μεσάνυχτα και μετά το πέρας της επί τόπου σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για σκοπούς συντονισμού, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για καμένα σπίτια.

Πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι κάηκαν υποστατικά, ωστόσο αυτά όπως και όλες οι υπόλοιπες ζημιές θα διαφανούν καλύτερα με τις έρευνες και τις καταγραφές που θα ακολουθήσουν αφού κατασβηστεί πλήρως η πύρινη λαίλαπα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την μάχη ως Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμαστε τις στενές σχέσεις με τις γείτονες χώρες» διαμήνυσε η κ.Κουκίδου.

Νωρίτερα την Κυριακή επί τόπου για αυτοψία έφτασε και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ευχαριστώντας όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Οι έρευνες που θα ακολουθήσουν αναμένεται ότι θα καταδείξουν και τα όσα προηγήθηκαν και φωτιά επεκτάθηκε και έλαβε αυτές τις διαστάσεις.

#ΚΥΠΡΟΣ #ΦΩΤΙΑ #ΛΕΜΕΣΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος, Δραματική, Λεμεσό, - Ενεργά,kypros, dramatiki, lemeso, - energa