Κυβερνητικές πηγές: «Περισσότερες γυναίκες, γίνεται πράξη το rotation για υπουργούς»

Για κυβέρνηση όχι ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, αναδεικνύουν ως χαρακτηριστικά στοιχεία το ότι έχει πολλές περισσότερες γυναίκες και ότι κάνει πράξη το rotation για το οποίο είχε μιλήσει προεκλογικά ο Πρόεδρος της ΝΔ καθώς ο πρωθυπουργός ανέθεσε σε υπουργούς στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα νέους σημαντικούς ρόλους.

Επισημαίνουν παράλληλα το ότι στο νέο κυβερνητικό

σχήμα μπαίνουν νέα στελέχη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, γενικοί γραμματείς υπουργείων αναβαθμίζονται και αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση, ενώ συμμετέχουν και πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, τους οποίους έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ διαβεβαιώνουν πως είναι έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό που έχει συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς τα μέλη του ανέρχονται σε 64, έναντι 58 που διέθετε αυτό με το οποίο ολοκληρώθηκε η προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Ο αριθμός των γυναικών είναι αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες γαλάζιες κυβερνήσεις καθώς ανέρχεται σε 25%.

Συγκεκριμένα μετέχουν 15 γυναίκες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί, ενώ στο προηγούμενο υπουργικό σχήμα της ΝΔ υπηρχαν 9 γυναίκες, οι 3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί.

Σημειώνεται ότι η πρώτη κυβέρνηση που είχε συγκροτήσει ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούλιο του 2019 και αριθμούσε 50 μέλη συμμετείχαν μόλις πέντε γυναίκες, δύο σε θέση υπουργών.

Ο μέσος όρος ηλικίας στο νέο υπουργικό σχήμα είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Σύμφωνα με τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου οδηγός της κυβερνητικής δράσης θα είναι τα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που έθεσε η ΝΔ προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή και για μείωση των ανισοτήτων.

«Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε», επισημαίνουν, ενώ αναδεικνύουν το ιδιαίτερο βάρος, όπως λένε, που δίνεται στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριλιπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, δημιουργείται νέο υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.

Ως δομικές επισημαίνονται η μεταφορά στο Υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δις ευρώ για την επόμενη θητεία, καθώς και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, οι υπουργοί θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας.

#ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ_ΠΗΓΕΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα