Λήγει η προθεσμία για τις 100 δόσεις για χρέη στους δήμους - Έρχονται κατασχέσεις

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν όλοι οι οφειλέτες των δήμων προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων μέσα από την οποία μπορούν να τακτοποιήσουν την αποπληρωμή των δημοτικών τελών

Όσοι δεν αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι τις 30-11-17 θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις του Α.Φ.Μ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές από 500 ευρώ

και πάνω, διαδικασία που μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί για τους μεγαλοοφειλέτες, με οικονομικές εκκρεμότητες από τις 20.000 ευρώ και πάνω. Ωστόσο μετά τη ρύθμιση τα πράγματα αλλάζουν δραστικά και αυτό θα πρέπει ο κάθε πολίτης να το λάβει σοβαρά υπόψη του.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Σημαντικές διευκολύνσεις παρέχει ο νόμος στους οφειλέτες δίνοντας τους εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των χρεών τους. Αν το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ, η απαλλαγή φτάνει σε ποσοστό εκατό τοις εκατό. Αν εξοφληθεί σε δύο έως είκοσι τέσσερις δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, κερδίζει ο οφειλέτης απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό.

Αντίστοιχα, αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε έως σαράντα οκτώ δόσεις, δίδεται απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό. Επίσης αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα έως εβδομήντα δύο δόσεις, δίδεται απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό. Τέλος αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις έως εκατό δόσεις, δίδεται απαλλαγή σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη, ενώ καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5%.

Πώς γίνεται η άρση της δέσμευσης του ΑΦΜ

Όπως είναι γνωστό, σε ένα σημαντικό αριθμό οφειλετώ έχει ήδη γίνει δέσμευση του αριθμού του φορολογικού μητρώου τους, το οποίο μπορούν να απελευθερώσουν εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όπως γράψαμε και παραπάνω, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ένας οφειλέτης είναι να επιλέξει μια από τις προτεινόμενες επιλογές που έχει για να τακτοποιήσει το χρέος του.

Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να πληρώσει είτε εφάπαξ και να απαλλαγεί εντελώς από τις προσαυξήσεις είτε να επιλέξει να πληρώσει σε είκοσι τέσσερις, σαρανταοκτώ, είτε εβδομηντατρεις ή εκατό δόσεις…

Ανάλογα με το ποσό που θα απομείνει ως οφειλή, αφού ο πολίτης ενταχθεί στη ρύθμιση και επιλέξει τη φόρμουλα εξόφλησης του χρέους του δρομολογείται η άρση δέσμευσης του ΑΦΜ. Πιο συγκεκριμένα εάν το ποσό της οφειλής (μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση) περιοριστεί στις 5.000 ευρώ για να γίνει άρσης του ΑΦΜ ο πολίτης πρέπει να πληρώσει το 5% του χρέους του.

Εάν η οφειλή του φτάνει στα 10.000 ευρώ, για να απελευθερώσει το ΑΦΜ θα πρέπει να πληρώσει το 10% της οφειλής του, ενώ εάν το χρέος ξεπερνά τα 10.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει το 20% του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις ο πολίτης θα πρέπει να καταβάλει το 25% του ποσού που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα