Λούνα παρκ: Τα παιχνίδια... θανάτου και οι σκληροί κανόνες ασφαλείας

Αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους χώρους διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη τα λούνα παρκ κατέχουν ξεχωριστή θέση στις καρδιές των παιδιών αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία. Τι γίνεται όμως όταν το παιχνίδι μετατρέπεται σε εφιάλτη;

Φρικτές μνήμες ξύπνησε ο θάνατος του 14χρονου κοριτσιού στον Αλμυρό του Βόλου καθώς πριν από 5 περίπου χρόνια, τον Απρίλιο του 2014 ένα ακόμα παιδί έχασε την ζωή του σε Λούνα Πάρκ στο Ελληνικό.

Ο 13χρονος Βασίλης, λόγω των δυνατών ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή εκσφεδονίστηκε με το

φουσκωτό κύλινδρο μέσα στο οποίο βρισκόταν αυτός και η αδελφή του, χτύπησε σε σιδεριές και προσγειώθηκε στο έδαφος σε απόσταση 30 μέτρων, περίπου, από τη φουσκωτή πισίνα.

Κατάθεση στο δικαστήριο έδωσε και ο πρώην Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι αν και το λούνα παρκ δεν είχε άδεια λειτουργίας, πλήρωνε κανονικά ενοίκιο στον Δήμο.

Το νέο φριχτό γεγονός στον Αλμυρό του Βόλου συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Το 14χρονο κορίτσι από τη μια στιγμή στην άλλη γλίστρησε από το παιχνίδι "χαλί" του Λούνα Πάρκ από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και καρφώθηκε σε άλλα παιχνίδια.

Στο σημείο επικράτησε πανικός και αμέσως έσπευσαν η Αστυνομία, ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία χρειάστηκε να απεγκλωβίσει το νεαρό κορίτσι, που από την πτώση είχε καρφωθεί σε άλλο παιχνίδι. Το κορίτσι, μάλιστα, για αρκετή ώρα ζούσε, και οι γιατροί έδιναν μάχη καθώς είχε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι και τα άκρα, ωστόσο τελικά δεν τα κατάφερε.

Η 14χρονη υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα, που οδήγησαν στον θάνατό της, σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Παύλο Μαλινδρέτο. Παρά τις προσπάθειες- έφτασε γιατρός, νοσηλεύτρια και ασθενοφόρο στον τόπο του δυστυχήματος- δεν κατάφεραν να επαναφέρουν το παιδί.

Σημειώνεται, πως ήδη έχουν συλληφθεί η ιδιοκτήτρια του Λούνα Παρκ και η προσωρινά υπεύθυνη του χώρου ενώ αναζητείται ο 32χρονος χειριστής του παιχνιδιού, ο οποίος έφυγε μόλις έγινε το δυστύχημα.

Στο νοσοκομείο ο πατέρας της 14χρονης - Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του

Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του πατέρα της 14χρονης μαθήτριας του Γυμνασίου Αλμυρού που έχασε τη ζωή της σε λούνα παρκ στο παζάρι του Αλμυρού Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας taxydromos.gr, ο πατέρας της 14χρονης, που μετά την τραγωδία αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και νοσηλεύεται στη Στεφανιαία Μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου, παρουσίασε σοβαρές αρρυθμίες και από τους γιατρούς κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στο ίδιο παιχνίδι είχε τραυματιστεί σοβαρά και 9χρονη

Πριν από περίπου 10 χρόνια, ένα παιδί 9 ετών έπεσε από το ίδιο παιχνίδι και τραυματίστηκε σοβαρά.

Όπως καταγγέλλει ο πατέρας του θύματος, που πλέον έχει συμπληρώσει τα 19 έτη και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από το ατύχημα, η οικογένειά του είχε προειδοποιήσει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ότι μπορεί να «θρηνήσουμε θύματα».

Ο πατέρας της νεαρής αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ατύχημα που σημειώθηκε στις 29 Ιουλίου του 2009 στη Χαλκίδα, σημειώνοντας πως το παιδί του τότε είχε «γλιτώσει από θαύμα».

«Είναι το ίδιο μηχάνημα, η ίδια ιδιοκτήτρια», είπε ο κ. Γιάννης Μπούρτζικας και συνέχισε: «είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο πράγμα, στο ίδιο παιχνίδι, καθόταν στο ίδιο σημείο που καθόταν και η κόρη μας.

Το μηχάνημα άρχισε να αναπτύσσει ταχύτητα. Ήταν με τη μητέρα της. Άρχισαν να αναπηδούν τα πόδια της, πήγα στο χειριστή και του είπα να σταματήσει το μηχάνημα γιατί το παιδί θα πέσει.

Ο χειριστής δεν κατάλαβε και δεν γνωρίζω ακόμη γιατί δεν κατάλαβε. Το παιδί γλίστρησε κάτω από τη μπάρα, που είχε μεγάλες ταλαντώσεις».

Η 9χρονη έπεσε από ύψος 15 μέτρων και είχε σοβαρά τραύματα σε όλο της το σώμα, εσωτερική αιμορραγία, ενώ έμεινε σε κώμα για τέσσερις μέρες.

«Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα», κατήγγειλε ο πατέρας και τόνισε πως τόσο η ιδιοκτήτρια του παιχνιδιού, όσο ο χειριστής και η υπεύθυνη λούνα παρκ είχαν καταδικαστεί.

 Οι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται σε παιδότοπους και λούνα παρκ

Κατά τη δημιουργία των παιδότοπων πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σχεδίαση του χώρου, σύμφωνα με τον προορισμό και τη χρήση του.

Ο κλειστός παιδότοπος οφείλει να διαθέτει διακριτόχώρο με τις παιχνιδοκατασκευές και τα παιχνίδια γιατην ψυχαγωγία των παιδιών και διακριτό χώρο αναμονής των συνοδών.

Ειδικότερα στον κλειστό παιδότοπο, ο χώρος ψυχαγωγίας δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε υπόγειο χώρο.

Ο φωτισμός όλων των χώρων του κλειστού παιδό−τοπου πρέπει να είναι επαρκής και να γίνεται από ταπαράθυρα και τις υαλόθυρες του χώρου, το συνολικόεμβαδόν των οποίων δεν πρέπει να είναι μικρότερο του1/9 του εμβαδού του αντίστοιχου δαπέδου.

Οι παιδότοποι δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τηνυγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

Ιδίως:

• Οι εξοπλισμοί των παιδότοπων πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένοι αφού προορίζονται για να παίζουντα παιδιά ατομικά ή κατά ομάδες.• Τα υλικά των εξοπλισμών πρέπει να είναι ελεγμέναώστε να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια τωνπαιδιών.

• Η πρόσβαση πρέπει να είναι εύκολη για τους ενήλικες, τις πρώτες βοήθειες και λοιπά χρησιμοποιούμεναμέσα, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ειδικότερα:

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στις κατασκευές και τα παιχνίδια, στο χώρο που θα φιλοξενούνται τα παιδιά, θα πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις τηςσειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 71 (π.χ. οι γωνίες να είναιστρογγυλευμένες, απαγορεύεται η χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κλπ.).

Οι κατασκευές και οι επιμέρους εξοπλισμοί πρέπεινα πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται απότο πρότυπο ΕΛΟΤ 1176.

Απαγορεύονται: Οι επιφάνειες πτώσης που αποτελούνται από τούβλα,σκυρόδεμα, πέτρες, άσφαλτο, ξύλο ή οποιοδήποτε άλλοάκαμπτο υλικό που δεν αποσβένει τις κρούσεις στοέδαφος.

Σε περίπτωση ύπαρξης στον παιχνιδότοπο, παιχνιδιών σύμφωνα με τον ορισμό της υπ’ αριθμ. Τ.Α.Β.6342/863/24.3.1989 κοινής υπουργικής απόφασης «Ασφάλεια παιχνιδιών», όπως ισχύει, αυτά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές των προτύπων της σειράς ΕΛΟΤ ΕΝ 71.2.

Η ισοδυναμία αυτή θα τεκμαίρεται από αναλυτική τεχνική έκθεση, η οποία πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών και του αναφερόμενου στο άρθρο 10 της παρούσης, αναγνωρισμένου φορέα ελέγχου.

Ο κατασκευαστής, ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ή ο εισαγωγέας, που θέτει σε κυκλοφορία στην αγορά εξοπλισμούς παιδότοπων, θα πρέπει να διαθέτει βεβαιώσεις ελέγχου που να έχουν εκδοθεί από αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου, με τις οποίες αποδεικνύεται η συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις ασφαλείας της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176.

Ο υπεύθυνος λειτουργίας παιδότοπου πρέπει να καθορίζει και να εφαρμόζει πρόγραμμα τακτικής συντήρησης του εξοπλισμού και των επιφανειών πτώσης και να εξασφαλίζει την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφαλείας σε μόνιμη βάση.

Ο υπεύθυνος πρέπει να εξασφαλίζει τον επανέλεγχο της παιχνιδοκατασκευής σε ετήσια βάση από τοναναγνωρισμένο φορέα ελέγχου και να συμμορφώνεταιεντός της τασσόμενης από αυτόν προθεσμίας προς τις διορθωτικές ενέργειες που συστήνονται.

Δειτε εδώ το ΦΕΚ με τους κανόνες λειτουργίας παιδότοπων και λούνα παρκ

Keywords
Τυχαία Θέματα