«Μαύρο» μέλλον και ανασφάλεια: Τι λένε στο Dnews οι πρωτάρηδες των εκλογών - Λύση το εξωτερικό μας λένε

Την ανησυχία της για το μέλλον εκφράζει η «νέα γενιά» και συγκεκριμένα τα παιδιά που ψήφισαν για πρώτη φορά στις εκλογές.

Παιδεία, εργασιακή ανασφάλεια, ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα, δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας στους νέους, οι οποίοι δηλώνουν όχι και τόσο αισιόδοξοι για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, με αρκετούς από αυτούς να πιστεύουν ότι η λύση για ένα καλύτερο μέλλον

βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η 17χρονη Μαρία μιλώντας στα Dnews για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών αναφέρει ότι δεν την καλύπτει, θεωρώντας παράλληλα, ότι στα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, ειδικά στον τομέα της παιδείας.

«Κανείς δεν πληρούσε τα δικά μου κριτήρια 100%. Επέλεξα εκείνο το κόμμα που ήταν πιο κοντά στη δίκη μου ιδεολογία. Το αποτέλεσμα δεν με καλύπτει διότι δείχνει πως δεν μάθαμε από τα λάθη μας. Στον τομέα της παιδείας που με αφορά άμεσα, δεν θα υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο, η ιδιωτικοποίηση των σχολών θα συνεχιστεί κι έτσι η δημόσια παιδεία σιγά σιγά θα εξαφανιστεί. Ακόμα ένα πρόβλημα που είχαμε με την προηγούμενη ηγεσία είναι το θεμα των απουσιών. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τις απουσίες μας ακόμα και όταν είμαστε ελαφρά άρρωστοι, μόνο εάν είχαμε Covid.

Σε ένα χρόνο εγώ και χιλιάδες συνομήλικοι μου θα θελήσουμε να σπουδάσουμε. Παρ όλα αυτά αντί να υπάρχει ένα σχέδιο που θα καλύπτει τους οικονομικά ευάλωτους φοιτητές, με τα ενοίκια να είναι στα ύψη και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποια μεγάλα πανεπιστήμια δεν διαθέτουν εστίες, αυτομάτως είναι αδύνατον οι φοίτηση μας σε κάποια σχολή άλλης πόλης. Αυτό από μόνο του μας δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον μας».

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, οι νέοι ηλικίας 17 – 24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 31,5%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 28,8%. Το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το ΚΚΕ 6,4%, το ΜέΡΑ25 5%, την Ελληνική Λύση 5,9% και άλλο κόμμα 11,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά είναι χωρίς στοιχεία συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα.

Με την σειρά του ο 18χρονος Διονύσης υποστηρίζει στα Dnews πως στην χώρα μας δεν υπάρχει δουλειά με φυσιολογικές και αξιοπρεπείς συνθήκες.

«Δυστυχώς δεν βλέπω φως στον ορίζοντα. Είμαι 18 ετών. Φέτος δίνω πανελλήνιες και θέλω να περάσω στην ιατρική. Ακόμα και αν περάσω βέβαια, δεν γνωρίζω τι θα κάνω. Εδώ το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Πόσο μάλλον η δημόσια υγεία που έτσι όπως το πάνε δεν θα υπάρχει την επόμενη δεκαετία. Αναγκάστηκα θα σπουδάσω και θα φύγω για το εξωτερικό. Εδώ οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες, όχι μόνο στον κλάδο της ιατρικής αλλά παντού».

Οι νέοι που ψήφισαν για πρώτη φορά φέτος υπολογίζεται ότι είναι περίπου 400.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να ψηφίσουμε μικρότερα κόμματα αλλά όχι της Ακροδεξιάς, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα κόμματα μέσα στη Βουλή, κάτι που θα αποφέρει έναν πιο «σωστό» αντίλογο. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς η ακρίβεια σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς μου προκαλεί τεράστια ανασφάλεια. Στεναχωριέμαι που το λέω αλλά η καλύτερη λύση για εμάς του νέους και για όσους έχουν την δυνατότητα είναι να φύγουμε στο εξωτερικό», σημειώνει στα Dnews η 17χρονη Αντωνία.

#ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ #ΜΕΛΛΟΝ #ΝΕΟΙ #ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαύρο, Dnews, - Λύση,mavro, Dnews, - lysi