Με «αγκάθι» το χωροταξικό και καταγγελίες για... bullying η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής

Με την ισχυρή πλειοψηφία των 249 βουλευτών ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχθηκε και πάλι πρόεδρος της Βουλής: «Αγκάθι» το χωροταξικό και καταγγελίες για bullying από την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρώτη συνεδρίαση του νέου σώματος.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής,

με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές των υπολοίπων τεσσάρων κομμάτων - από τα οποία οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν δικούς τους αντιπροέδρους.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έστειλε ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου: Κανείς να μην δεχτεί να γίνει διακονιάρης της πρόσκαιρης δημοσιότητας. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου. Εγώ πάντως είτε μόνος είτε όχι την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα τη διαφυλάξω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι νέοι αντιπρόεδροι και το «αντίο» του Νικήτα Κακλαμάνη

Από τη ΝΔ εξελέγησαν αντιπρόεδροι οι κύριοι Πλακιωτάκης, Γεωργαντάς και Μπούρας. Από την αντιπολίτευση εξελέγησαν οι: Όλγα Γεροβασίλη από το ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Λαμπρούλης από το Κ.Κ.Ε και Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση.

Φανερά συγκινημένος, ο Νικήτας Κακλαμάνης με μια υπόκλιση ολοκλήρωσε την θητεία του στο προεδρείο της Βουλής μετά από 8 χρόνια. Όπως ανέφερε «όπως στη ζωή, την ιατρική, και στη Βουλή επέλεξα να είμαι προσγειωμένος και ακέραιος».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε όλους τους υποψήφιους αντιπροέδρους εκτός από τους προτεινόμενους των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Καθώς στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει η δυνατότητα του «όχι», ψήφισαν «παρών». ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δεν στήριξαν τους υποψηφίους των Σπαρτιατών και της Νίκης. Η Ελληνική Λύση υπερψήφισε όλους τους προτεινόμενους.

Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών» σε όλους υποψήφιους αντιπροέδρους στηρίζοντας μόνο τους δικούς τους υποψήφιους.

Ένταση με το «καλημέρα σας»

Οι τόνοι ανέβηκαν στην ολομέλεια από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση. Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να κλείσει τη συνεδρίαση, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε το λόγο, χωρίς ωστόσο να της δοθεί. «Θα τα πούμε αν θέλετε κάτι, αλλά όχι εδώ» είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής, οι βουλευτές αντέδρασαν όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν περιορίστηκε να δηλώσει την ψήφο της για την υποψηφιότητα Τασούλα, αλλά επιχείρησε πιο εκτενή τοποθέτηση.

«Θεωρώ ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβερνητική πλειοψηφία και για τις εκδηλώσεις bullying που καταγράφηκαν το πρωί[…] Είναι μια πολύ κακή αρχή να υπάρχει τόσο μεγάλη δυσανεξία στην παρουσία ενός ανθρώπου που τηρεί τον Κανονισμό» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου. Πιο αναλυτικά σχολίασε:

Σήμερα προσερχόμενη στη διαδικασία εκλογής Προέδρου, τόνισα πόσο σημαντική είναι η κοινοβουλευτική λειτουργία αλλά και ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής, για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Επίσης, ως η μόνη γυναίκα πολιτική αρχηγός, τόνισα ότι θα υπερασπιστώ κάθε βουλευτή, άνδρα και γυναίκα, που θα δεχθεί επίθεση, για το φύλο ή για την προσωπικότητά του. Δεν πέρασε πολύ ώρα και όταν πήρα τον λόγο ως επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, 8η αρχηγός κόμματος, για να διευκρινίσω και να αιτιολογήσω την ψήφο της ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας, πράγμα που είχαν κάνει πριν την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, άλλες τέσσερις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και άλλοι τέσσερις εκπρόσωποι, δέχθηκα τα γνωστά γιουχαϊσματα, για τον μόνο λόγο ότι ως γυναίκα πολιτική αρχηγός και πρώην πρόεδρος της Βουλής θέλησα να αιτιολογήσω την ψήφο μας. Είναι πολύ κακή η αρχή που έγινε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, από την οποία προήλθαν τα γιουχαϊσματα, διότι το δικαίωμα λόγου και κατά συνείδηση ψήφου κάθε βουλευτή και το δικαίωμα τοποθέτησης και κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι στοιχείο της δημοκρατίας.

«Αγκάθι» το χωροταξικό

Σημειώνεται πως έντονες τριβές εξακολουθεί να προκαλεί το χωροταξικό με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά στην τοποθέτηση των Σπαρτιατών και των βουλευτών της Νίκης πίσω από τα δικά του έδρανα. Μετά την επιστολή Φάμελλου, ακολούθησε και τηλεφωνική επικοινωνία της Όλγας Γεροβασίλη με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα επιλύσει το ζήτημα.

«Είναι μια τεχνική συζήτηση, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος δόλος στην τοποθέτηση των βουλευτών. Θεωρώ ότι είναι καλό να λυθεί από τους έχοντες αρμοδιότητα» τόνισε - από την πλευρά του - ο Παύλος Μαρινάκης. «Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, και στον κ. Μητσοτάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Αντιδράσεις υπάρχουν, όμως, και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τον Παύλο Χρηστίδη να σημείωνει χαρακτηριστικά: «Να πάνε στην άκρη δεξιά εκεί όπου ανήκουν».

Η ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την Πέμπτη για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

#ΒΟΥΛΗ #ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ_ΤΑΣΟΥΛΑΣ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ #ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΠΛΕΥΣΗ_ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ #ΨΗΦΟΙ #ΕΚΛΟΓΗ #ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα