Με το βλέμμα στραμμένο στο «τετ α τετ» Μητσοτάκη - Ερντογάν, στόχος η επανεκκίνηση στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας

Το πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας καλούνται να κάνουν σήμερα το μεσημέρι στο Βίλνιους της Λιθουανίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προγραμματισμένη για τις 12:00 συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αποστολή του Dnews στο Βίλνιους για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ζητούμενο της συνάντησης αυτής από πλευράς της Αθήνας

είναι να συμφωνηθεί να υπάρχει μια συνέχεια όσον αφορά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να πιάσουν εκ νέου οι δύο χώρες το νήμα του διαλόγου.

Ήδη από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα ότι ίδιος ευελπιστεί και προσβλέπει ότι "μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου".

Στο επίκεντρο μίας τέτοιας προόδου θα βρίσκεται η λεγόμενη θετική ατζέντα που περιλαμβάνει 25 θέματα σε τομείς ενδιαφέροντος που αφορούν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική συνεργασία, αλλά και την ναυτιλία, την τεχνολογία, τις μεταφορές- τηλεπικοινωνίες, το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα οι "κόκκινες γραμμές" παραμένουν ξεκάθαρες για την χώρα μας, με τον κ. Μητσοτάκη να διαμηνύει χθες ότι "έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο".

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης θα έχει διαφανεί εάν και η τουρκική πλευρά επιθυμεί να υπάρξει η αναγκαία συνέχεια στην βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών ώστε να μπει τέλος σε αυτό το κλίμα διαρκούς έντασης που δημιουργούσε τα προηγούμενα χρόνια η προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά και την συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ο οποίος τόνισε την σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο.

Η Αθήνα δεν κρύβει ότι θεωρεί θετική την διαφαινόμενη διάθεση επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Δύση όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία χαιρέτισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να διαρκέσει 30 με 40 λεπτά και στο τραπέζι να βρίσκονται επίσης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών.

Είναι πιθανό να υπάρξει και ξεχωριστή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα γίνει πριν ή μετά την συνάντηση των ηγετών, ενώ για το πρωί έχει καταρχήν προγραμματιστεί συνάντηση των δύο υπουργών, Άμυνας Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ μετά το ραντεβού με τον κ. Ερντογάν θα συναντηθεί και με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Οι δύο συναντήσεις πραγματοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία της γαλλικής και της γερμανικής πλευράς και αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Οι συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους δύο ηγέτες θα είναι πάντως εφ' όλης της ύλης τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της διμερούς ατζέντας.

#ΝΑΤΟ #ΣΥΝΟΔΟΣ_ΚΟΡΥΦΗΣ #ΒΙΛΝΙΟΥΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη - Ερντογάν, Αθήνας, Άγκυρας,mitsotaki - erntogan, athinas, agkyras